Μάκης Βορίδης: «Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι συναινετικό»
«Οι συνταγματικές προβλέψεις λένε πως χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτόν τον ρόλο μπορούν να παίξουν συναινετικά και συνθετικά πρόσωπα.», τόνισε ο Μάκης Βορίδης ερωτηθείς για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας
Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός επικρατείας είπε ότι «οι συνάδελφοί μου (βουλευτές) κατανοούν το πνεύμα του Συντάγματος και θα ήθελαν η στάση των άλλων κομμάτων να υπηρετήσει αυτήν την κατεύθυνση».
«Ανεξαρτήτως του τι θέλω εγώ, η συνταγματική κατεύθυνση πρέπει να τηρηθεί», υπογράμμισε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αν δεν στέρξουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν μπορείς να το πετύχεις μόνος σου». Πάντως, «το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι διακύβευμα που κατεβαίνει στην κοινωνία και την κάνει να διχάζεται γύρω από αυτό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
«Η απόπειρα διαιρέσεως δεν τιμά τη χώρα και τους θεσμούς»
Σε σχέση με το θάνατο του Κώστα Σημίτη και τις σχετιζόμενες θέσεις τού πολιτικού κόσμου, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Απεβίωσε ένας πρώην πρωθυπουργός. Έχουμε μια υποχρέωση ως κοινωνία.
Ένας άνθρωπος που εξελέγη -είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί- δημοκρατικά από τον ελληνικό λαό δύο φορές, κυβέρνησε τη χώρα οκτώ χρόνια, (σε αυτόν τον άνθρωπο) οφείλουμε να αποδώσουμε τις δέουσες τιμές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσωπικότητα είναι πέραν οιασδήποτε ιστορικής κριτικής, όλες οι αποτιμήσεις θα γίνουν».
Σε κάθε περίπτωση, «η απόπειρα διαιρέσεως δεν τιμά τη χώρα και τους θεσμούς», επεσήμανε και επικαλέστηκε τις τιμές που αποδόθηκαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν ήταν ο πιο συναινετικός πρωθυπουργός που έχει περάσει από τη Ελλάδα, επί των ημερών του, όταν απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κηρύχθηκε τετραήμερο πένθος και η κηδεία έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού».
Πρόκειται, εν τέλει, για «μια στοιχειώδη αναγνώριση ανθρώπων που ο ελληνικός λαός τους τίμησε, τους ανέδειξε πρωθυπουργούς», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη Συρία και την ακρίβεια
Σε άλλο θέμα, τη νέα κατάσταση στη Συρία, «μένει να κριθεί αν η Τουρκία είναι ευνοημένη από τις εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε με την ταυτόχρονη εκτίμηση ότι «η Τουρκία είναι παίκτης αλλά δεν έχει κυριαρχικό ρόλο».
Κλείνοντας με το πρόβλημα της ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «μπορεί να έχουν συγκρατηθεί οι τιμές από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο, αλλά υπάρχει ως βάρος η συσσωρευμένη αύξηση των τιμών». Τέλος, ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών είναι ένας «μόνιμος, σταθερός και διαρκής αγώνας».