Επικαιρότητα

Μέτρα σε Κω και Λέρο για πιθανή πίεση των δομών με μεταναστευτικές ροές από Λίβανο

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει και στην Αθήνα η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς η απειλή από τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, μπορεί να τινάξει στον αέρα το μεταναστευτικό και λόγω του προσφυγικού. Ιδιαίτερα όταν ο Λίβανος φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, οι δομές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω της ανάφλεξης στον Λίβανο.

Για τον λόγο αυτό οι επιτελείς στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζουν να υπάρξει αποσυμφόρηση στις δομές φιλοξενίας, οι οποίες τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι γεμάτες με πάνω από 20.000 άτομα.

Χαρακτηριστικά, υπάρχουν δομές στα ελληνικά νησιά οι οποίες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να φιλοξενήσουν ούτε… άτομο παραπάνω και η πρώτη κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει από την Κω και τη Λέρο, όπου άμεσα από το πρωί της Πέμπτης (26/9) θα αρχίσουν σταδιακά να απομακρύνονται 500 άτομα για την ενδοχώρα.

Οι επιτελείς του υπουργείου υπολογίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα τα αιτήματα ασύλου και αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες θα μπορούν να να ταξιδεύουν γρηγορότερα για τον επόμενό τους σταθμό – προορισμό.

Το σενάριο που απεύχονται στην Αθήνα είναι να φτάσουν στη χώρα αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο, να πρέπει να αναζητηθούν νέοι χώροι φιλοξενίας και να δημιουργηθεί κάποιο διπλωματικό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες επιτελείς σχεδιάζουν να θέσουν το θέμα επί τάπητος στην συνάντηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας τον Οκτώβριο σε επίπεδο υπουργών, καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα μπορεί να πετύχει περισσότερα γύρω από τις επιστροφές των μεταναστών στις χώρες τους.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button