πολιτική

«Έλληνας» για… εθνικό συμφέρον ο «σκοτεινός» μεγιστάνας Λεν

Στις 12 Σεπτεμ­βρίου 2025 ο αμφι­λε­γόμε­νος Λεν Μπλα­βάτ­νικ «ανάγκασε» τους Eλλ­ηνες δημο­σιο­γράφους να ψάχνουν, χωρίς απο­τέλε­σμα, πώς ο συγκε­κρι­μένος επι­χει­ρη­μα­τίας θα ωφε­λούσε τη χώρα. Την ίδια ημέρα δημο­σιεύτηκε προ­ε­δρικό διάταγμα στην Εφη­με­ρίδα της Κυβερ­νήσεως με υπο­γραφή του Κων­στα­ντίνου Τασούλα για την «τιμη­τική πολι­το­γράφηση των αλλο­δα­πών Λέο­ναρντ Μπλα­βάτ­νικ και Αριέλ Μάικλ Μπλα­βάτ­νικ».

Oπως σημει­ώ­νε­ται χαρα­κτη­ρι­στικά, «ο Λέο­ναρντ Μπλα­βάτ­νικ απο­τε­λώ­ντας προ­σω­πι­κότητα με παγκόσμια επιρ­ροή και φιλα­νθρω­πική συνει­σφορά σε πλείστα πεδία της εκπαίδευ­σης και της επι­στήμης, με έμφαση στην και­νο­το­μία, και ο υιός του, Αριέλ Μάικλ Μπλα­βάτ­νικ, συνε­πι­κου­ρώ­ντας τον στην ανω­τέρω δράση, δύνα­νται να εξυ­πη­ρε­τήσουν το εθνικό συμ­φέρον». Στο προ­ε­δρικό διάταγμα τονίζε­ται ότι ο Λεν και ο «διάδο­χός» του πολι­το­γρα­φήθη­καν τιμη­τικά ως Eλλ­ηνες με πρόταση του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών Θεόδω­ρου Λιβάνιου. Πάντως μέχρι σήμερα ουδείς εκτός Μαξίμου γνω­ρίζει πώς ο συγκε­κρι­μένος επι­χει­ρη­μα­τίας εξυ­πη­ρε­τεί το εθνικό συμ­φέρον και γιατί πολι­το­γρα­φήθηκε Eλλ­ηνας.

Επι­βε­βαίωσε τον δεσμό

Την 1η Δεκεμ­βρίου 2025 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσο­τάκης επι­βε­βαίωσε με την παρου­σία του στο Blavatnik School of Government στο Πανε­πι­στήμιο της Οξφόρ­δης τις γέφυ­ρες με τον δισε­κα­τομ­μυ­ριούχο. Ηταν η μέρα που ανα­κοι­νώ­θηκε «μια νέα υπο­τρο­φία για Ελλη­νες πολίτες» για σπου­δές στη συγκε­κρι­μένη Σχολή Δια­κυ­βέρ­νη­σης, που ίδρυσε το 2010 και χρη­μα­το­δο­τεί ο 68άχρο­νος κροίσος. Οπως τονίστηκε σε σχε­τική ανα­κοίνωση, «η “υπο­τρο­φία Μπλα­βάτ­νικ για την Ελλάδα” θα δώσει τη δυνα­τότητα σε μελ­λο­ντι­κούς ηγέτες του δημόσιου τομέα από την Ελλάδα να παρα­κο­λου­θήσουν το πρόγραμμα Μετα­πτυ­χια­κών Σπου­δών Δημόσιας Πολι­τι­κής (MPP), ένα μονο­ε­τές μετα­πτυ­χιακό πρόγραμμα σπου­δών που έχει σχε­δια­στεί για όσους θέλουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοι­νω­νία μέσω της κοι­νότη­τάς τους, της χώρας ή της περιο­χής τους. Η υπο­τρο­φία θα καλύπτει τόσο τα δίδα­κτρα όσο και τα έξοδα δια­βίω­σης».

Ο Κυρ. Μητσο­τάκης όχι μόνο παρέστη στη σχε­τική εκδήλωση αλλά δεν έκρυψε και τον ενθου­σια­σμό του: «Είμαι πολύ χαρούμε­νος που αυτή η υπο­τρο­φία θα είναι δια­θέσιμη για δημόσιους ηγέτες στην Ελλάδα. Οι φοι­τη­τές της σχο­λής είναι παθια­σμένοι με τη δημόσια υπη­ρε­σία. Θα είναι μια δύσκολη επι­λογή ανάμεσα σε πολ­λούς ταλα­ντούχους υπο­ψη­φίους που θα θελήσουν να ενι­σχύσουν τις δεξιότη­τές τους σε αυτό το ανα­γνω­ρι­σμένου κύρους ίδρυμα».

Ο πανίσχυ­ρος σερ Λέο­ναρντ (χρίστηκε ιππότης από την Ελι­σάβετ Β΄ το 2017 για το φιλα­νθρω­πικό έργο του) σημείωσε: «Η προ­ώ­θηση της καλής δια­κυ­βέρ­νη­σης βρίσκε­ται στην καρ­διά όλων όσων κάνει η Σχολή Μπλα­βάτ­νικ. Αυτή η υπο­τρο­φία, για την οποία είμαι περήφα­νος που υπο­στη­ρίζω, θα ενστα­λάξει αυτές τις αξίες στην επόμενη γενιά ηγε­τών από την Ελλάδα». Η παρα­πάνω δήλωση έγινε σύμ­φωνα με την επίσημη ιστο­σε­λίδα του Blavatnik School of Government χωρίς να διευ­κρι­νίζε­ται αν ο μεγι­στάνας έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

Μια γρήγορη έρευνα στο έργο του Blavatnik School of Government δείχνει ότι η σχολή επι­κε­ντρώ­νε­ται στην AI και κυρίως τη δια­κυ­βέρ­νηση μέσω τεχνη­τής νοη­μο­σύνης, ακρι­βώς όπως… ορα­μα­τίζε­ται η κυβέρ­νηση Μητσο­τάκη, που δια­τυ­μπα­νίζει συνε­χώς τελευ­ταία ότι θα πρέπει να γίνουν τέτοιου είδους επεν­δύσεις στη χώρα.

Πώς ξεκίνησε

Ποιος είναι ο εβραϊκής κατα­γω­γής πρώην Σοβιε­τι­κός, με βρε­τα­νικό και αμε­ρι­κα­νικό δια­βα­τήριο (!) Λέο­ναρντ Βαλε­ντίνο­βιτς Μπλα­βάτ­νικ, που γεν­νήθηκε στην Οδησσό της σημε­ρι­νής Ουκρα­νίας το 1957 και σήμερα είναι, σύμ­φωνα με το περιο­δικό «Forbes», ο 73ος πλου­σιότε­ρος άνθρω­πος στον κόσμο με περιου­σία που υπο­λο­γίζε­ται στα 31 δισ. δολάρια;

Σε μικρή ηλι­κία μετα­κόμισε με τους γονείς του στο Για­ρο­σλάβλ, μια πόλη βόρεια της Μόσχας, και φοίτησε στο Κρα­τικό Πανε­πι­στήμιο Σιδη­ρο­δρο­μι­κών Μηχα­νι­κών, αλλά δεν ολο­κλήρωσε τις σπου­δές του. Εντέλει οι Μπλα­βάτ­νικ μετα­νάστευ­σαν στις ΗΠΑ το 1978 και ο Λεν σπούδασε στα Πανε­πι­στήμια Κολούμπια και Χάρ­βαρντ. Ορόσημο στην πορεία του ήταν η ίδρυση της Access Industries το 1986, μιας επεν­δυ­τι­κής εται­ρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη που εξε­λίχθηκε σε κολοσσό. Η σπου­δαιότερη και πιθα­νότατα πιο σκο­τεινή στιγμή της ήταν όταν μετά την κατάρ­ρευση της ΕΣΣΔ ο Μπλα­βάτ­νικ αγόρασε πρώην κρα­τικά περιου­σιακά στοι­χεία που ιδι­ω­τι­κο­ποι­ήθη­καν. Ο ίδιος κατάφερε να συγκε­ντρώ­σει αρχικά μετο­χές από χυτήρια αλου­μι­νίου κι έγινε ζάπλου­τος.

Ιδι­ω­τι­κο­ποι­ήσεις

Η αλήθεια είναι ότι το όνομά του έχει συν­δε­θεί στενά με το ρωσικό ολι­γαρ­χικό σύστημα. Στις αρχές του 1990 η περιου­σία του εκτο­ξεύτηκε με τη συμ­με­τοχή του στην πετρε­λαϊκή TNK-BP. Οι επι­κρι­τές του τονίζουν ότι επω­φε­λήθηκε από το χαο­τικό περι­βάλ­λον των μετα­σο­βιε­τι­κών ιδι­ω­τι­κο­ποι­ήσεων, ενώ ερευ­νη­τές και δημο­σιο­γράφοι κάνουν λόγο για στε­νές σχέσεις με πρόσωπα που βρίσκο­νται κοντά στον Βλα­ντίμιρ Πούτιν, όπως ο Βίκτορ Βέκσελ­μπεργκ.

Εξαι­ρε­τικό ενδια­φέρον παρου­σιάζει επίσης το δημο­σίευμα των «New York Times» σύμ­φωνα με το οποίο ο Μπλα­βάτ­νικ εμπλέκε­ται σε συναλ­λα­γές με άτομα που έχουν «ταρα­χώ­δες παρε­λθόν, δεσμούς με το Κρεμ­λίνο και φήμη για δια­φθορά». Να τονι­στεί ότι ο Μπλα­βάτ­νικ διε­τέλεσε κύριος μέτο­χος στον κολοσσό αλου­μι­νίου Rusal, ο οποίος κάποτε είχε υπο­στεί κυρώ­σεις από τις ΗΠΑ. Κυρώ­σεις σε βάρος του έχει επι­βάλει και ο πρόε­δρος της Ουκρα­νίας Βολο­ντίμιρ Ζελέν­σκι.

Η Κύπρος

Ο Μπλα­βάτ­νικ είχε δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί και στην Κύπρο, αγα­πη­μένο προ­ο­ρι­σμό, κατά τα προη­γούμενα χρόνια κυρίως, των Ρώσων ολι­γαρ­χών. Το 2013 πούλησε το μερίδιο που κατείχε στην TNK-BP στον πετρε­λαϊκό κολοσσό Rosneft, που διοι­κείται από τον στενό σύμ­μαχο του Πούτιν, πρώην ανα­πλη­ρωτή πρω­θυ­πουργό Ιγκόρ Σέτσιν.

Πού εμπλέκε­ται η μαρ­τυ­ρική μεγα­λόνη­σος; Το 2009 μια εται­ρεία ονόματι Rosneft Limited πραγ­μα­το­ποίησε την εγγραφή της στο Εμπο­ρικό Μητρώο της Κύπρου ως Overseas Company, δηλαδή ως offshore. Σύμ­φωνα με τα επίσημα μητρώα της Κύπρου, έχει πλέον κατα­χω­ρη­θεί ως dissolved, δηλαδή δεν είναι ενεργή, λόγω των κυρώ­σεων που επι­βλήθη­καν από την ΕΕ. Ο Μπλα­βάτ­νικ εμφα­νι­ζόταν ως διευ­θυ­ντής της εται­ρείας.

Χορη­γός πολι­τι­κών

Επι­πλέον, σύμ­φωνα με δημο­σιεύματα στο κανα­δικό Μέσο Quartz και το αμε­ρι­κα­νικό περιο­δικό «Mother Jones», ο Μπλα­βάτ­νικ δώρισε 6,3 εκατ. δολάρια σε επι­τρο­πές πολι­τι­κής δράσης (PACs) που υπο­στήρι­ζαν Ρεπου­μπλι­κα­νούς όπως ο Μιτς Μακ­Κόνελ και ο Λίν­τσεϊ Γκρέι­χαμ την περίοδο 2016-17. Επίσης υπάρ­χουν εκτε­νείς ανα­φο­ρές ότι έδωσε 1 εκατ. δολάρια στη λεγόμενη επι­τροπή ορκω­μο­σίας του Τραμπ το 2017.

Στο payroll του βρέθηκε και ο Μάρκο Ρούμπιο, καθώς μέσω των εται­ρειών Access Industries και AI Altep Holdings ενι­σχύθη­καν με πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια προ­ε­κλο­γι­κές επι­τρο­πές που στήρι­ζαν τον νυν υπουργό Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ. Επι­πλέον, υπάρ­χουν ανα­φο­ρές ότι ο άλλοτε κυβερ­νήτης του Οχάιο, ο συντη­ρη­τι­κός Τζον Κέι­σικ, τρο­φο­δο­τήθηκε με 250.000 δολάρια από εται­ρεία του Λεν. Το ίδιο φαίνε­ται ότι ισχύει και για τον πρώην κυβερ­νήτη του Ουι­σκόν­σιν, επίσης Ρεπου­μπλι­κανό, Σκοτ Γου­όκερ, καθώς ο Μπλα­βάτ­νικ έστειλε στο ταμείο της επι­τρο­πής Unintimidated PAC 1,1 εκατ. δολάρια.

Ο σκο­τει­νός επι­χει­ρη­μα­τίας πάντως δεν περιο­ρίζε­ται στους συντη­ρη­τι­κούς κύκλους των ΗΠΑ, αφού φέρε­ται να έχει στη­ρίξει οικο­νο­μικά και Δημο­κρα­τι­κούς πολι­τι­κούς, όπως ο Αντριου Κου­όμο (πρώην κυβερ­νήτης της Νέας Υόρ­κης που, ενώ υπο­στη­ρι­ζόταν από τον Τραμπ, έχασε από τον Μαμντάνι τη δημαρ­χία της Νέας Υόρ­κης) και ο Τσακ Σούμερ (ηγέτης της παράτα­ξής του στη Γερου­σία). Στον από­ηχο των παρα­πάνω απο­κα­λύψεων το ABC News μετέδωσε ότι ο ειδι­κός εισαγ­γε­λέας Ρόμπερτ Μίλερ «εξέτασε τις δωρεές Μπλα­βάτ­νικ στο πλαίσιο της έρευ­νας για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλο­γές, αν και ο συγκε­κρι­μένος δισε­κα­τομ­μυ­ριούχος δεν κατη­γο­ρήθηκε για κάτι».

Εκτός από τις ΗΠΑ, ο Μπλα­βάτ­νικ έχει βρε­θεί στη δίνη του κυκλώνα και στη Βρε­τα­νία. Οι «Byline Times» απο­κάλυ­ψαν το 2024 ότι δώρισε 25.000 στερ­λίνες για την προ­ε­κλο­γική εκστρα­τεία του Ρόμπερτ Τζέν­ρικ (Συντη­ρη­τικό Κόμμα).

 

«Ξεπλένει τη φήμη του»

Ωστόσο ο μεγα­λύτε­ρος ντόρος προ­κλήθηκε όταν η βρε­τα­νική εφη­με­ρίδα «Guardian» άρχισε να γράφει ότι ο ζάπλου­τος Ελλη­νας (πλέον) επι­χει­ρη­μα­τίας «προ­σπα­θεί με δωρεές σε πολι­τι­σμό και παι­δεία να ξεπλύνει τη φήμη του». Επι­πλέον κάλυ­πτε με πλήθος δημο­σιευ­μάτων τις αντι­δράσεις για τη δωρεά-μαμούθ ύψους 75 εκατ. στερ­λι­νών στο Πανε­πι­στήμιο της Οξφόρ­δης μέσω του Blavatnik School of Government.

Μάλι­στα το 2017 η εφη­με­ρίδα ανέδειξε την παραίτηση του καθη­γητή Μπο Ρόθσταϊν, ο οποίος χαρα­κτήρισε τη στήριξη του Μπλα­βάτ­νικ στον Τραμπ ως «ασύμ­βατη» με τις αξίες της σχο­λής. Επίσης, το The Oxford Student δημο­σίευσε άρθρο με δια­μαρ­τυ­ρίες φοι­τη­τών και ακα­δη­μαϊκών που καλούσαν το πανε­πι­στήμιο «να στα­μα­τήσει να που­λάει το κύρος του σε συνερ­γάτες του Πούτιν».

 

Οι σκιές στο Ισραήλ

Πολύ γνω­στό έχει γίνει το όνομα του σερ Μπλα­βάτ­νικ και στο Ισραήλ. Οι εφη­με­ρίδες «Jerusalem Post» και «Haaretz» μετέδω­σαν ότι ο Λεν «κλήθηκε να κατα­θέσει στην Υπόθεση 1000 (σ.σ.: υπόθεση δια­φθο­ράς κατά Νετα­νιάχου) και οι αρχές εξέτα­σαν αν ο Νετα­νιάχου μεσο­λάβησε ώστε ο Μπλα­βάτ­νικ να αγο­ράσει μετο­χές του τηλε­ο­πτι­κού στα­θμού Channel 10». Επίσης το Middle East Monitor έγραψε ότι «ο Μπλα­βάτ­νικ ενδέχε­ται να χρη­σι­μο­ποι­ήθηκε ως μέρος συμ­φω­νίας προ­κει­μένου να απο­κτήσει ο Νετα­νιάχου ευνοϊκότερη κάλυψη από τα ΜΜΕ».

Ο Λεν έγινε πρω­το­σέλιδο και με φόντο τη γενο­κτο­νία στη Γάζα. Σύμ­φωνα με την «Washington Post», ο Μπλα­βάτ­νικ ήταν μέλος μιας κλει­στής ομάδας στο WhatsApp που δημιουρ­γήθηκε μετά τις 7 Οκτω­βρίου 2023, στην οποία συμ­με­τείχαν ορι­σμένοι από τους πλου­σιότε­ρους επι­χει­ρη­μα­τίες που δρα­στη­ριο­ποιούνται στις ΗΠΑ, όπως οι Χάου­αρντ Σουλτζ (Starbucks) και Μάικλ Ντελ (Dell). Οι συζη­τήσεις επι­κε­ντρώ­νο­νταν στους τρόπους με τους οποίους θα μπο­ρούσαν να επη­ρε­άσουν την κοινή γνώμη υπέρ του Ισραήλ.

Παράλ­ληλα, ήθε­λαν να πιέσουν τις αρχές (όπως τον τότε δήμαρχο Νέας Υόρ­κης Ερικ Ανταμς) να περιο­ρίσουν τις φιλο­πα­λαι­στι­νια­κές δια­μαρ­τυ­ρίες στα αμε­ρι­κα­νικά πανε­πι­στήμια. Απο­κα­λυ­πτικά ρεπορ­τάζ σημείω­ναν ότι κάποια από τα μέλη της «χρυ­σής ομάδας» στο WhatsApp προ­σφέρθη­καν «να χρη­μα­το­δο­τήσουν ιδι­ώ­τες για να βοη­θήσουν την αστυ­νο­μία της Νέας Υόρ­κης στη δια­χείριση των δια­δη­λώ­σεων»!

Η γιγάντια περιου­σία και οι συνερ­γα­σίες στην Ελλάδα

Οι πρα­κτι­κές του Μπλα­βάτ­νικ φαίνε­ται ότι απο­δίδουν. Το χαρ­το­φυ­λάκιό της Access Industries υπο­λο­γίζε­ται ότι ξεπερνά σε αξία τα 35 δισ. δολάρια και περι­λαμ­βάνει μεταξύ άλλων τη Warner Music Group (δισκο­γρα­φι­κός κολοσ­σός), το DAZN Group (κορυ­φαία πλατ­φόρμα αθλη­τι­κού streaming), το Deezer (υπη­ρε­σία streaming μου­σι­κής), την A24 (παρα­γωγή ται­νιών), τη LyondellBasell (κορυ­φαία εται­ρεία παρα­γω­γής πλα­στι­κών, χημι­κών και διύλι­σης), την Calpine (η μεγα­λύτερη εται­ρεία παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από φυσικό αέριο και γεω­θερ­μία στις ΗΠΑ), την Clal Industries (από τους μεγα­λύτε­ρους βιο­μη­χα­νι­κούς ομίλους του Ισραήλ) και την Digital Ocean (πάρο­χος υπο­δο­μών cloud). Για την LyondellBasell είχε εκφράσει έντονο ενδια­φέρον ο Τζέφρι Επστάιν.

Επίσης η Access Real Estate δια­χει­ρίζε­ται εμβλη­μα­τικά ξενο­δο­χεία και εμπο­ρικά ακίνητα σε Μαϊάμι, Μπου­ένος Αϊρες, Γαλ­λική Ριβιέρα, Νέα Υόρκη, Μπα­χάμες. Από τις εται­ρείες συμ­φε­ρόντων Μπλα­βάτ­νικ που έχουν ήδη αφι­χθεί στην Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδια­φέρον παρου­σιάζει η DAZN, το «Netflix των αθλη­τι­κών μετα­δόσεων». «Η κορυ­φαία παγκόσμια πλατ­φόρμα αθλη­τι­κής ψυχα­γω­γίας DAZN έρχε­ται απο­κλει­στικά στο Ant1+, μέσα από τη στρα­τη­γική συνερ­γα­σία με τον Ομιλο Antenna» ανέφερε το κανάλι του Αμα­ρου­σίου σε σχε­τικό δελ­τίο Τύπου.

Το μεγάλο στοίχημα της εται­ρείας είναι το DAZN Bet. Πρόκει­ται για στοι­χη­μα­τική πλατ­φόρμα που σύμ­φωνα με τον CEO του ομίλου Σέι Σέγκεφ «ποντάρει» στον παρα­κάτω τρόπο σκέψης: «Κάποιος που στοι­χη­μα­τίζει στη νίκη της Μπαρ­τσε­λόνα πιθα­νότατα παρα­κο­λου­θεί την Μπαρ­τσε­λόνα. Και πού την παρα­κο­λου­θεί; Στο DAZN».

Στην Ελλάδα έχει απλώ­σει δίχτυα και η πασίγνω­στη δισκο­γρα­φική Warner Music Group του Μπλα­βάτ­νικ, που συνερ­γάζε­ται με τη Heaven Music, επίσης του Ομίλου Αnt1. Στη χώρα δρα­στη­ριο­ποιείται και η Warner Music South East Europe.

πηγη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button