Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» που έζησε 1.000 ζωές σε μια–«Ήθελα να παίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ»
Ο βετεράνος του ποδοσφαίρου, που τίμησε όχι μόνο τη φανέλα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αλλά και της Εθνικής Ελλάδος, πέθανε σήμερα (24/1) μετά από ανακοπή που υπέστη προ ημερών και η είδηση του θανάτου του βύθισε στη θλίψη τόσο τον αθλητικό κόσμο όσο και τους Έλληνες φιλάθλους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρότι έχουν περάσει 30 και πλέον χρόνια από την ημέρα που… κρέμασε τα παπούτσια του παραμένει αξεπέραστος στον πίνακα συμμετοχών.
Με 536 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική -με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ- κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους ενώ φόρεσε 50 φορές την φανέλα της Εθνικής.
Το προσωνύμιο που τον συνόδευε μέχρι το τέλος της ζωής του, «στρατηγός», δεν ήταν καθόλου τυχαίο: του δόθηκε λόγω της διορατικότητας, της οργάνωσής του αλλά και της ηγετικής του φυσιογνωμίας.
Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε τη μεγάλη του αγάπη από τα παιδικά του χρόνια. Μάλιστα ο ίδιος είχε αποκαλύψει κάποτε ότι έγινε αυτό που έγινε λόγω του διαζυγίου των γονιών του.
«Και αν δεν χώριζαν δεν θα γινόμουν ποδοσφαιριστής. Όταν χωρίζεις φταίνε και οι δύο. Ο χωρισμός εμένα μου έκανε καλό. Ο πατέρας μου ήταν πολύ σκληρός, δεν ήθελε να παίζω μπάλα. Όταν πήγα στην Άμυνα Αμπελοκήπων, για να με βάλουν να παίξω γιατί ήμουν 14 ετών, με έγραψαν 16. Ο πατέρας μου ήρθε να με δει να παίζω όταν έγινα πια Δομάζος» είχε αποκαλύψει στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ίδιος.
Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ο Μίμης Δομάζος περιέγραψε πώς έπαιζε μπάλα στην αλάνα που ήταν δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
«Πήγαινα στο Σεβαστοπούλειο και σχολούσαμε 2 η ώρα, αφήναμε τις τσάντες εκεί έξω και παίζαμε μπάλα, πότε με μια μπαλίτσα, πότε με ένα τόπι με πανιά. Ήθελα να παίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκείνη την εποχή. Μόνο η μπάλα. Κάναμε μία πάνινη μπάλα και παίζαμε στον δρόμο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Επειδή αγαπούσα τον “Μπέμπη”, βγάλαν ότι ήμουν Ολυμπιακός. Δεν ήμουν τίποτα. Ήμουν Άμυνα Αμπελοκήπων. Και στον Παναθηναϊκό τότε που υπέγραψα δεν ήθελα να πάω. Ήθελα να είμαι στην Άμυνα Αμπελοκήπων» είχε πει επίσης ο βετεράνος του ποδοσφαίρου.
Η ζωή και οι διακρίσεις
Ο Δομάζος, γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1942, αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό αλλά και με την Εθνική στη θέση του επιθετικού μέσου και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Ο Μίμης Δομάζος δεν είχε διστάσει να αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι ήθελε να παίζει με τον αιώνιο αντίπαλο του Παναθηναϊκού, τον Ολυμπιακό, κάθε Κυριακή:
«Είχε την ένταση, είχε το πείσμα, τις μπουνιές, τις κλωτσιές. Και μου άρεσε. Ήθελα να παίζω με αυτήν την ομάδα κάθε Κυριακή».
Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ.
Επίσης επιλέχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.
Ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Η καριέρα του
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες της περιοχής δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής. Σύντομα το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.
Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. To 1959 ο τότε προπονητής των «πρασίνων», Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε την απόκτηση του και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.
Στο «τριφύλλι» έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία των «πρασίνων».
Η αποθέωση στο Γουέμπλεϊ
Η πλέον κορυφαία στιγμής την καριέρα του Δομάζου υπήρξε ο τελικός του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.
Ήταν η κορύφωση μιας λαμπρής πορείας του Παναθηναϊκού.
Όλα ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1970 κόντρα στη Ζενές, με τους πράσινους να επικρατούν εύκολα της αντίπαλης ομάδας.
Στον β’ γύρο, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Σλόβαν Μπρατισλάβας, ενώ στα προημιτελικά, πέτυχαν το ακατόρθωτο να αποκλείσουν την αγγλική Έβερτον.
Στα ημιτελικά, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.
Αν και ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα στην Γιουγκοσλαβία νίκησε με 3-0 παίρνοντας την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντί του την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, τον Άγιαξ, των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόϊφ.
Προσωπική ζωή
Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου με την οποία απέκτησε μια κόρη.
Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.
Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα και προβεβλημένα ζευγάρια των δεκαετιών του ΄60 και του 70, με πάνω από 30.000 ανθρώπους να συρρέουν για να παρακολουθήσουν τον γάμο τους.
Ένα γάμο που αναδείχθηκε στο ιστορικό κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Το μυστήριο τελέστηκε στη Μητρόπολη των Αθηνών την Πρωτομαγιά του 1967.
Από νωρίς δημοσιογράφοι και θαυμαστές κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, από το Σύνταγμα ως τη Μητρόπολη.
Μάλιστα, για να καταφέρει το ζευγάρι να φτάσει στη Μητρόπολη χρειάστηκε να ανοίξει δρόμο ένας… παλαιστής.
Το ζευγάρι έμεινε μαζί για 12 χρόνια, παίρνοντας διαζύγιο το 1979.
Παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου και όπως αποδείχτηκε μεγάλο έρωτα της ζωής του μερικά χρόνια αργότερα και το ζευγάρι έμεινε μαζί για 40 και πλέον χρόνια – μέχρι το τέλος.
«Με την Ηώ γνωριστήκαμε μέσω παρέας μία Πρωτομαγιά. Είχε περάσει Ιατρική και Καλών τεχνών αλλά τα άφησε όλα όταν γνωριστήκαμε. Ήμουν 38 ετών όταν τη συνάντησα. Εκείνη είναι πιο μικρή. Παντρευτήκαμε και κάναμε μία κόρη, την Πόπη. Έχω δύο ακόμα κόρες από τον πρώτο μου γάμο με την Βίκυ Μοσχολιού» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Vice πριν από μερικά χρόνια.