Μακελειό για τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία – 1000 νεκροί μέσα σε 15 μέρες
Σε πραγματικό μακελειό εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα βορειοκορεατικά στρατεύματα, αφού έχουν ήδη υποστεί απώλειες που φτάνουν σχεδόν στο 40% στις μάχες στο Κουρσκ της Ρωσίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες.
Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν στο βρετανικό δίκτυο BBC υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι από τους περίπου 11.000 στρατιώτες που έχουν σταλεί από τη Βόρεια Κορέα, οι 4.000 είναι θύματα.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όσοι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, αγνοούνται ή αιχμαλωτίστηκαν. Από τους 4.000, πάντα σύμφωνα με τους αξιωματούχους, περίπου 1.000 πιστεύεται ότι είχαν σκοτωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στη μάχη του Κουρσκ.
Αυτές οι απώλειες, αν επιβεβαιωθούν, είναι μη βιώσιμες σε ό,τι αφορά τους Βορειοκορεάτες, αναφέρει πάντα το BBC.
Σε άγνωστο πεδίο οι Βορειοκορεάτες
Δεν είναι σαφές πού νοσηλεύονται οι τραυματίες, ούτε καν πότε και σε ποιο βαθμό θα αντικατασταθούν.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν το εξαιρετικά υψηλό κόστος που επωμίζονται οι σύμμαχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα στρατεύματα της Πιόνγιανγκ βρέθηκαν στη Ρωσία για να βοηθήσουν τη Μόσχα να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη Ρωσία πριν ενδεχομένως αρχίσουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μέσα στο έτος.
Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα φαίνεται ότι ρίχτηκαν στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση ή προστασία. Τους καθοδηγούν Ρώσοι αξιωματικοί τους οποίους δεν καταλαβαίνουν, είπε στο BBC Βρετανός πρώην αξιωματικός. Όπως πρόσθεσε, οι Ρώσοι «τους ρίχνουν στην κρεατομηχανή με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης».
Αιχμάλωτοι δύο βορειοκορεάτες στρατιωτικοί
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε προ ημερών πως δυο βορειοκορεάτες στρατιωτικοί είναι αιχμάλωτοι των ουκρανικών δυνάμεων και ανακρίνονται.
Η φερόμενη εμπλοκή ξένου στρατού χαρακτηρίστηκε μείζων κλιμάκωση του πολέμου που άρχισε με την εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πόλεμος θεωρείται πως εισέρχεται σε νέα, κρίσιμη φάση, λόγω της επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Νότια Κορέα αναφέρθηκε σε μονάδες που θεωρούνται «κρέας για τα κανόνια» και πιθανόν στάλθηκαν ώστε να ανταλλαχτούν με ρωσική τεχνολογική βοήθεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τα μέσα των ενόπλων δυνάμεών τους.
Ούτε η Μόσχα, ούτε η Πιονγκγιάνγκ έχουν αναγνωρίσει επίσημα πως αναπτύχθηκαν στο ρωσικό έδαφος βορειοκορεατικά στρατεύματα και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις.