Κόσμος

Ματ για τη Ρωσία: Αποκλείστηκε από τους διεθνείς τους αγώνες σκακιού

Η σκακιστική ομάδα της Ρωσίας θα παραμείνει αποκλεισμένη από διεθνείς αγώνες και τουρνουά σκακιού, αποφάσισε η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (Fide).

Η Γενική Συνέλευση της Fide, που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη ψήφισε υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της συμμάχου της, Λευκορωσίας. Και οι δύο χώρες εκδιώχθηκαν από την ομοσπονδία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσοι υποστηρίζουν την κίνηση λένε ότι το σκάκι στη Ρωσία ελέγχεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με άτομα όπως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να βρίσκεται στην διοίκηση της Ρωσικής Ομποσνδίας Σκακιού.

Σύμφωνα με το BBC, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στη Βουδαπέστη ψήφισε υπέρ μιας πρότασης για διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σχετικά με τη δυνατότητα άρσης ορισμένων περιορισμών κατά των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων.

Ωστόσο, οι απαγορεύσεις εναντίον της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, των επισήμων, της σημαίας και του ύμνου σε διεθνείς διοργανώσεις θα παραμείνουν.

Η τελική απόφαση ανήκει πλέον στο στρατηγικό όργανο της ομοσπονδίας, το Συμβούλιο της Fide, το οποίο είναι απίθανο να ανατρέψει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Εξήντα έξι χώρες υποστήριξαν την πρόταση, έναντι 21 που την καταψήφισαν, ενώ 41 απείχαν.

«Είναι μια νίκη για την Ουκρανία», δήλωσε στο BBC ο Βίκτορ Καπούστιν της Ουκρανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

«Η Ρωσία είναι επιθετικός και εισβολέας και ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί σε όλους τους τομείς της ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι κυρώσεις ή ακόμη και να ενισχυθούν. Για να αναγνωρίσουν τα εγκλήματά τους», ανέφερε.

Η Ρωσία είπε ότι η πολιτική πρέπει να μείνει έξω από το σκάκι και προέτρεψε τους άλλους εκπροσώπους να ψηφίσουν για την άρση όλων των κυρώσεων.

Το Κίεβο υποστηρίχθηκε από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και πολλά άλλα δυτικά έθνη. Η ΔΟΕ, με την οποία συνδέεται η Fide, είχε επίσης συστήσει στον οργανισμό να συμμορφωθεί με μια προηγούμενη απόφαση του Ολυμπιακού οργάνου ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον αθλητισμό παραμένουν σε ισχύ.

Με πληροφορίες από: Checkmate for Russia as global chess ban upheld




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button