Οικονομία

Μεσοπρόθεσμο 2025-2028: Άνοδος ΑΕΠ και μέτρα στήριξης 1,2 δισ. ευρώ για το 2025

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει αυτή την ώρα το Μεσοπρόθεσμο – Διαρθρωτικό Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028, το οποίο προβλέπει περί τις 20 παρεμβάσεις και μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη, όπως η αύξηση των συντάξεων, των μισθών στο Δημόσιο και ορισμένων επιδομάτων, μαζί με μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα μέτρα θα ενσωματωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ το νέο Μεσοπρόθεσμο θα αποσταλεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέρχεται στο 2,4% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 στοχεύει στη μείωση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2028.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, ο υπουργός εξήγησε πως είναι ασφαλώς εντός του στόχου του 3% του ΑΕΠ που ορίζουν και με το νέο πλαίσιο οι κανόνες «στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές».

Παρόντες στην παρουσίαση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button