«Μετωπική» Τραμπ – Ευρώπης για τους δασμούς: Αντίποινα με γαλλικό «μπαζούκα» και τράπεζες

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάγει περισσότερα αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με όσα εισάγει, η εξάρτησή της από τις αμερικανικές υπηρεσίες τής δίνει έναν ιδιαίτερο μοχλό πίεσης σε ενδεχόμενη εμπορική σύγκρουση, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
Τώρα, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να τιμωρήσει περαιτέρω την ΕΕ, όχι μόνο για τους υφιστάμενους δασμούς της, αλλά και για αυτά που θεωρεί ως μη δασμολογικούς φραγμούς, όπως οι κανονισμοί της για την τεχνολογία, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να «ανεβάσουν τους τόνους».
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η ΕΕ μπορεί να αντεπιτεθεί, όμως συνιστά λύση του προβλήματος μέσω διαλόγου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος είναι μια «λύση με διαπραγμάτευση» μόλις ανακοινωθούν οι δασμοί.
«Η Ευρώπη δεν έχει ξεκινήσει αυτή την αντιπαράθεση», δήλωσε σε ομιλία της η φον ντερ Λάιεν. «Δεν θέλουμε απαραιτήτως να αντεπιτεθούμε, αλλά, εάν είναι απαραίτητο, έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο για αντίποινα και θα το χρησιμοποιήσουμε», διαμήνυσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν έγκειται μόνο στο εμπόριο, αλλά και στην τεχνολογία, θίγοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, τις οποίες η ΕΕ θα μπορούσε να στοχεύσει στο πλαίσιο των αντιποίνων.
Η Επιτροπή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορα νομικά μέσα για να περιορίσει την πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις ή πωλήσεις ψηφιακής διαφήμισης σε μια αγορά αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η «Ημέρα Απελευθέρωσης», όπως την αποκάλεσε ο Τραμπ, θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε για πρώτη φορά εναντίον του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Σύντομα ακολούθησαν δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο και στη συνέχεια στα αυτοκίνητα – αναθέτοντας το βάρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ των 27 μελών.
Οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής έχουν ακολουθήσει το παραδοσιακό εγχειρίδιο κανόνων του εμπορικού πολέμου, αντιστοιχίζοντας τους ευρύτερους δασμούς του Τραμπ στα βιομηχανικά μέταλλα με ισοδύναμες εισφορές σε εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Harley-Davidson.
Το «σχέδιο» της Ευρώπης
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ήδη καταγράψει πέντε συνολικούς τομείς που αναφέρονται, και για τους οποίους ο Τραμπ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, μέταλλα -όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο-, την ξυλεία και τους ημιαγωγούς.
Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται, ενώ η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να πληγεί από τους αντίστοιχους ύψους 25% που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Στην Κομισιόν εκτιμούν ωστόσο ότι και οι άλλοι τρεις τομείς είναι εξίσου σημαντικοί, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία και παραγωγή, ειδικά στον τομέα των μετάλλων ή της υλοτομίας, που είναι κρίσιμοι για συγκεκριμένες πολιτείες «κλειδιά» για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών σε δύο χρόνια για την ανάδειξη των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, η Κομισιόν σχεδιάζει να «χτυπήσει» με δασμούς προϊόντα και πολιτείες που έχουν σημασία για τους Ρεπουμπλικανούς, όπως η Τζόρτζια ή η Λουιζιάνα, από όπου για παράδειγμα εκλέγεται ο νυν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.
Στοχεύοντας τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σκέφτονται τράπεζες όπως η J.P. Morgan ή η Bank of America ή «παίκτες» τεχνολογίας όπως το κοινωνικό δίκτυο X του Ίλον Μασκ, ο διαδικτυακός κολοσσός Google ή η Amazon.
Τι είναι το γαλλικό «μπαζούκα»
Την ίδια ώρα, η Γαλλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του πιο ισχυρού μέσου εμπορικών αντιποίνων της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες – για πρώτη φορά στην ιστορία – σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιήσει δασμούς προκειμένου να πιέσει την Ένωση σε αλλαγές πολιτικής, σημειώνει το Politico.
Eπιπλέον, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Γαλλία έχει ενταχθεί σε μια μικρή ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ που θεωρούν ότι το λεγόμενο «μέσο κατά της καταναγκαστικής πολιτικής» (anti-coercion instrument) θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Αν και αυτό δεν είναι το προτιμώμενο σενάριο, μια από τις πηγές ανέφερε ότι η χρήση του θα πρέπει να εξεταστεί.
Το «μέσο κατά της καταναγκαστικής πολιτικής», το οποίο απαιτεί την τήρηση σειράς διαδικασιών και προϋποθέσεων, θα μπορούσε τελικά να επιτρέψει στην ΕΕ να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων. Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στις ξένες επενδύσεις και στην πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις.
Στο «παιχνίδι» και Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα
Σημειώνεται επίσης ότι και ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ετοιμάζονται για αντίποινα κατά των επικείμενων δασμών του Τραμπ.
Mάλιστα, οι τρεις ασιατικές χώρες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν δασμούς ως αντίποινα σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, διεξήγαγαν οικονομικές συνομιλίες την περασμένη Κυριακή για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, υποσχόμενες να ενισχύσουν το δίκαιο εμπόριο και τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ τους, λίγες ημέρες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν τους σαρωτικούς δασμούς.