πολιτική

Με «κόκκινες γραμμές» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη πριν από τη Σύνοδο του ΟΗΕ

«Καυτά» θέματα υπάρχουν στην ατζέντα και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, αλλά και λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την παρουσία του στις εργασίες της 79ης Συνόδου της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ κυριαρχούν τόσο το τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, όσο και οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες και διεθνείς επενδυτές.

Η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής

Όσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται για το έκτο ραντεβού μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς ακόμη να έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία.

Πηγές του Μαξίμου ξεκαθάριζαν πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο σημειώνοντας ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν χωρίς καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας -Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στην σκιά της επίθεσης του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αλλά και του προέδρου του τουρκικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Η ομιλία στον ΟΗΕ και οι στόχοι των επαφών

Η ομιλία Μητσοτάκη ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη Πέμπτη, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πενθήμερη παρουσία του και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ειδική μνεία:

  • Στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής.
  • Στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία».
  • Το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από αυτόν τον κύκλο επαφών με γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, είναι οι εξής:

  • Να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
  • Να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
  • Να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

  • 22 και 23 Σεπτεμβρίου: Παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον
  • 23 Σεπτεμβρίου: Σύντομη ομιλία παραλαμβάνοντας το βραβείο Global Citizen
  • 26 Σεπτεμβρίου: Εργασίες και συναντήσεις στη 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – Ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Επαφές:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al Khalid Al Sabah την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
  • Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο. Επίσης, την ίδια ημέρα θα δει τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamada Al Khalifa.
  • Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κουρτί.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button