πολιτική

Μητσοτάκης προς ομογενείς των ΗΠΑ: Θέλουμε επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

Ως απολύτως επιτυχημένη περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές του 2027, μιλώντας σε μέλη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι όποιος κι αν είναι ο νικητής των επικείμενων αμερικάνικων εκλογών οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρές. Παράλληλα προέτρεψε τους ομογενείες να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους με την πατρίδα επενδύοντας, κάνοντας περισσότερα ταξίδια σ’ αυτήν και στέλνοντας τα παιδιά της.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφαία εκδήλωση της οποίας ήταν, πιθανότατα, όταν είχα το μοναδικό προνόμιο να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το 2022».

Εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο τον περιέγραψε ως κομβικό τονίζοντας ότι προσπαθεί «να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο».

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα στον τομέα της Οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τα θεμέλια της χώρας μας, ως μια ευημερούσα και δημοκρατική κοινωνία. Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αφορούσαν τη σταθεροποίηση της χώρας, την αναγνώριση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών μας, την επιστροφή στις τάξεις των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των υποβόσκοντων προβλημάτων που μας κράτησαν πίσω για πολλά, πολλά χρόνια. Διασφαλίζοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες άμεσες επενδύσεις, ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ότι θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, θα αυξήσουμε τους μισθούς και, όπως είπε ο Drake, θα ενθαρρύνουμε περισσότερους Έλληνες που μετανάστευσαν κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να επιστρέψουν».

Για επιστολική ψήφο και τη δυνατότητα να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές ανέφερε: «Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές. Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε.

Είναι, πιστεύω, σημαντικό για εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Δεν συμφωνώ με το επιχείρημα ότι αν συμβεί αυτό -και θα γίνει-, θα εξάγουμε την πόλωση που υπάρχει στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Όχι,πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να μένετε μακριά από τα μικροπολιτικά ζητήματα που αρκετά συχνά μας βυθίζουν σε ανούσιες συζητήσεις οι οποίες δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Προσβλέπω ιδιαίτερα στη συμμετοχή σας»




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button