Μπαράζ καταγγελιών στις παραλίες – Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «λουκέτο»
Σε ασφυκτικό κλοιό ελέγχου βρίσκονται φέτος το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις στον τουρισμό, με την ΑΑΔΕ να βάζει στο μικροσκόπιο τους επαγγελματίες στην εστίαση, τα ξενοδοχεία και όσους δραστηριοποιούνται σε αιγιαλούς και παραλίες, ενώ δεκάδες είναι οι καταγγελίες που υποβάλουν καθημερινά οι πολίτες στην ειδική πλατφόρμα «MyCoast» για τις παραλίες, για παρανομίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Συγκεκριμένα, περισσότερες από 750 επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί φέτος το καλοκαίρι μετά από καταγγελίες πολιτών στην εφαρμογή MyCoast, με τα πρόστιμα να ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 800.000 ευρώ.
Παράλληλα, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν σφραγιστεί και έχει απελευθερωθεί ο χώρος που παράνομα κατελάμβαναν.
Πέρα από τις επισκέψεις τις στοχευμένες μετά από καταγγελίες επισκέψεις των φοροελεγκτών, στο οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ φέτος βρίσκονται και τα drones που θα πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.
Επιπλέον, στον φορολογικό τομέα, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία πληθώρα εργαλείων όπως το MyDATA, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και άλλα, τα οποία έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.
Έτσι, εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα διενεργούν «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από φέτος, θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων σε εκείνους που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Για φέτος είχαν προγραμματισθεί περισσότεροι από 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα με στόχο την σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις.
Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «λουκέτο»
Στις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να φοροδιαφεύγουν θα μπαίνει «λουκέτο» από 2 έως και 10 ημέρες.
Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις περιπτώσεις βίας από την πλευρά των επιχειρηματιών. Εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και 3 χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
Μερικές από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις «λουκέτων» μέχρι στιγμής είναι οι εξής:
- Λουκέτο 48 ωρών σε γνωστό καφέ-εστιατόριο της Βάρκιζας (κλικ εδώ)
- Σφράγισαν κατάστημα που παρανομούσε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας Ρόδου (κλικ εδώ)
- Λουκέτο 48 ωρών σε beach bar στην Κυπαρισσία (κλικ εδώ)
- Λουκέτο από την ΑΑΔΕ σε γνωστό εστιατόριο στην Μύκονο (κλικ εδώ)
- Δύο ακόμα «λουκέτα» για φοροδιαφυγή σε παραλία και γνωστό εστιατόριο (κλικ εδώ)