Μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ισραήλ: Πώς οι αμερικανικές εκλογές επηρεάζουν το χτύπημα στο Ιράν
Το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα γίνει πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
Αυτό ανέφερε πηγή που είχε γνώση του περιοχομένου της πρόσφατης συνομιλίας που είχαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπεναμίν Νετανιάχου όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλούμενη την αμερικανική εφημερίδα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά της Τεχεράνης για την πρόσφατη επίθεση της καθώς η έλλειψη απάντησης θα ερμηνευτεί από το Ιράν ως ένδειξη αδυναμίας.
Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν θα πληγούν πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ο ίδιος με νεότερη ανακοίνωσή του γραφείου ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ.
Με τη σειρά της η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για μια ισραηλινή απάντηση που θα προκαλέσει αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Ο Νετανιάχου σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δήλωσε στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει με τρόπο που δεν θα φανεί ότι προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές.
Ο Μπάιντεν έχει τονίσει ότι δεν θα υποστήριζε μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και οι αγορές πετρελαίου έχουν αναστατωθεί από την προοπτική ενός ισραηλινού χτυπήματος κατά των ιρανικών πετρελαιοπηγών.
Τα κράτη του Κόλπου με τη σειρά τους έχουν πιέσει την Ουάσινγκτον να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πυρά από τους συμμάχους της Τεχεράνης, εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί.
Οι Ισραηλινοί ζήτησαν εδώ και εβδομάδες το THAAD
Η ανησυχία των Αμερικανών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο φόβος γενικότερης ανάφλεξης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι αποφάσισε να αποστείλει το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) και να αναπτύξει στρατιώτες στο Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί, πάντως, προχωρούν στην ανάπτυξη μετά από αίτημα των Ισραηλινών καθώς όπως αποκαλύπτει το CNNi το Τελ Αβίβ ζήτησε το THAAD από την Ουάσιγκτον πριν από αρκετές εβδομάδες.
Αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το αίτημα ήρθε πριν από το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τον Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν η ανάπτυξη του THAAD αποτελεί μέρος του αμερικανικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για να γεφυρωθούν τα κενά που έχουν εντοπιστεί στην εναέρια άμυνα του Ισραήλ ή αν υποδηλώνει τις αυξανόμενες ανησυχίες στην Ουάσινγκτον για ένα πιο ισχυρό ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι, όπως ο Fattah-1 που χρησιμοποιήθηκε από το Ιράν νωρίτερα αυτό το μήνα, εκτοξεύονται προς τα πάνω στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου αλλάζουν τροχιά και κατεβαίνουν προς το στόχο τους. Ένα από τα στρατιωτικά τους πλεονεκτήματα είναι η τεράστια ταχύτητά τους σε σύγκριση με τους πυραύλους κρουζ ή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το σύστημα THAAD είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων.
Μαζί με το THAAD στο Ισραήλ με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες για τη λειτουργία του συστήματος. Οι ΗΠΑ έχουν μόνο επτά συστήματα THAAD στον κατάλογό τους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μπαταρία THAAD στη Μέση Ανατολή λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αν και το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αποκαλύψει πού θα βρισκόταν το σύστημα.
Η δολοφονία του Νασράλα ήρθε λίγες ημέρες πριν το Ιράν εκτοξεύσει περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Αν και πολλοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν, ένας αριθμός πυραύλων διείσδυσε στο δίκτυο αεράμυνας του Ισραήλ.