Μυτιληναίος: Θετικές οι προτάσεις για τη βιομηχανία στην έκθεση Ντράγκι
Ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος την έκθεση Ντράγκι υπογραμμίζοντας τις θετικές προτάσεις που περιέχει για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζει ότι πολλές από τις προτάσεις στην έκθεση του κ. Ντράγκι θα βρουν θετική ανταπόκριση στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία της Ευρώπης, κυρίως γιατί αγγίζουν το ζήτημα των κόστους. Ο ίδιος ασκεί σκληρή κριτική στις Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για θεωρητικούς οικονομολόγους στις Βρυξέλλες που έχουν απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τα οικονομικά της βιομηχανικής παραγωγής καλώντας όλους να διαβάσουν προσεκτικά την έκθεση Ντράγκι.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μυτιληναίου στο LinkedIn, αναφέρει:
Η πολυαναμενόμενη Έκθεση Ντράγκι για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης δημοσιεύτηκε και αποτελεί μια επείγουσα έκκληση για πολύ συγκεκριμένη δράση. Ευτυχώς, η έκθεση δεν περιέχει απλώς μια διεξοδική ανάλυση των προβλημάτων και γενικά συμπεράσματα, αλλά κάνει και το επιπλέον βήμα, προτείνοντας συγκεκριμένες και τομεακές λύσεις.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες “προτάσεις” θεωρητικών οικονομολόγων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τα οικονομικά της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις προτάσεις στην έκθεση του κ. Ντράγκι θα βρουν θετική ανταπόκριση στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία της Ευρώπης, κυρίως γιατί αγγίζουν το ζήτημα των κόστους.
Καλώ όλους να διαβάσουν προσεκτικά την ολοκληρωμένη “σε βάθος ανάλυση και τις συστάσεις” πριν σπεύσουν να “περιγράψουν συνοπτικά” και να απλοποιήσουν υπερβολικά. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει αυτή την έκθεση ως μια πρόσκαιρη φλόγα στα κοινωνικά δίκτυα.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, το κείμενο εξετάζει κρίσιμα μέτρα και στοχευμένες δράσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των ενεργοβόρων, που έχουν παραμεληθεί ή ακόμη και απαξιωθεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής εδώ και χρόνια), τα κρίσιμα υλικά, τις αγορές και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την άμυνα. Σημαντικό είναι ότι οι προτάσεις της έκθεσης καλούν να επανεξεταστεί η αντιαναπτυξιακή νοοτροπία (και κατά της βιομηχανίας), που μας οδήγησε στην τρέχουσα κατάσταση.
Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και Πρόεδρος της Eurometaux (Ευρωπαϊκή Ένωση Μετάλλων) τα τελευταία δύο χρόνια -και είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή η κατανόηση είναι κοινή- αν αντιμετωπίσουμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις δομικό) χάσμα στο κόστος παραγωγής, που οφείλεται κυρίως σε κανονισμούς και πολιτικές, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας της Ευρώπης.