Νέο παλιρροιογράφο απέκτησε η Σαντορίνη – Σε ετοιμότητα για τον κίνδυνο τσουνάμι
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/1739268075_Eikona1-421x470.jpg)
Έναν νέο σύγχρονο παλιρροιογράφο αποκτά η Σαντορίνη, στο πλαίσιο της αύξησης των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι.
Ο παλιρροιογράφος αυτός εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το καταφύγιο αυτό βρίσκεται στο κοντινότερο δυνατό σημείο από το επίκεντρο της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Στόχος είναι η έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Δεκαέξι σταθμοί
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας αυτή τη στιγμή 16 σταθμούς.
Παλιρροιογράφος
Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ)
Ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά στα τέλη του 2017 η λειτουργία του διακόπηκε λόγω συσσωρευμένων αστοχιών από τη συνεχή έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που τον κατέστησαν αναξιόπιστο για μετρήσεις.
Έρχονται 30 νέοι σταθμοί
Στο πλαίσιο της δέσμευσης για την περαιτέρω ενίσχυση της παρακολούθησης και της πρόληψης από τον κίνδυνο τσουνάμι στον ελληνικό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο, έχει προγραμματιστεί η σταδιακή εγκατάσταση 30 νέων σταθμών στο διάστημα 2025–2026 με χρηματοδότηση από το κεντρικό πρόγραμμα ΝΟΑ-AEGIS του ΕΑΑ και το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» 2021-2027.
Για τις εργασίες εγκατάστασης, μετέβη στο πεδίο κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποτελούμενο από τους Δρ. Νίκο Καλλιγέρη, κύριο ερευνητή ΓΙ/ΕΑΑ και κ. Στέλιο Πολυμενάκο, ηλεκτρολόγο μηχανικό Ε.Μ.Π., εξωτερικό συνεργάτη ΓΙ/ΕΑΑ, ενώ για την ένταξη του σταθμού στο επιχειρησιακό κέντρο εργάστηκε ο κ. Στράτος Λιαδόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, εξωτερικός συνεργάτης ΓΙ/ΕΑΑ.
Στην εγκατάσταση συνέβαλαν επίσης κάτοικοι της περιοχής.