Κόσμος

Ναρκοπέδιο ο νότιος Λίβανος – Επικίνδυνη κλιμάκωση από Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ομοβροντία ρουκετών εξαπολύει ξανά το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, παρά την κατακραυγή για τις εκρήξεις βομβητών που σκότωσαν 37 ανθρώπους, με τη Χεζμπολάχ να απαντά με πυραυλικές επιθέσεις που αφήνουν στο πέρασμά τους συντρίμμια και τραυματίες.

Δεκάδες αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν 400 επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής (22/9) στο νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ απάντησε στον αιφνιδιασμό και τον «αποκεφαλισμό» ηγετικών στελεχών της με δεκάδες ρουκέτες, στοχοποιώντας αεροπορική βάση του Ισραήλ.

Την επίθεση ανακοίνωσε η ίδια η Χεζμπολάχ στο Telegram δηλώνοντας ότι στοχοποίησε την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ του Ισραήλ εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους, σε αντίποινα για τις «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις που στόχευσαν διάφορες περιοχές του Λιβάνου και οδήγησαν στο θάνατο πολλών αμάχων».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντόπισε 10 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο και αναχαίτισε τις περισσότερες από αυτές.

Το μήνυμα της Χεζμπολάχ και η επιμονή του Ισραήλ

Το μήνυμα της Χεζμπολάχ, όπως μεταδίδει το al jazeera, είναι ότι παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, είτε πρόκειται για εκρήξεις βομβητών είτε για το χτύπημα της Παρασκευής που στόχευσε την ηγεσία της οργάνωσης, εξακολουθεί να είναι σε θέση να πολεμήσει και να εκτοξεύσει ρουκέτες και πυραύλους πέρα ​​από τα σύνορα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις του «θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν» κατά της Χεζμπολάχ.

Ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία εντείνει τη διεθνή ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Παράλληλα, επικαλούμενο την «απρόβλεπτη φύση του συνεχιζόμενου πολέμου», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν το ταχύτερο από τη χώρα, όσο ακόμα είναι «διαθέσιμη» η επιλογή να επιβιβαστούν σε εμπορικές πτήσεις.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button