Κόσμος

Νετανιάχου και Μπάιντεν καλούν το Ιράν να μείνει εκτός «μάχης» πριν τη χερσαία επίθεση στο Λίβανο

Την ώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και ήδη ομάδες ειδικών καταδρομών έχουν προετοιμάσει το έδαφος για τη χερσαία επίθεση μέσω μικρής έκτασης χτυπημάτων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στέλνει σαφές μήνυμα προς το Ιράν, προκειμένου να μην εμπλακεί στις επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο X, σημείωσε πως το καθεστώς της Τεχεράνης χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα έναντι στα συμφέροντα του ιρανικού λαού.

Και συνέχισε: «Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο – και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος – όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός λαός και ο περσικός λαός, θα έχουν επιτέλους ειρήνη».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τόπος στον οποίο το κράτος του Ισραήλ δεν θα φτάσει για να προστατεύσει τους πολίτες του, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα εξαλείφονται οι δωσίλογοι του ιρανικού καθεστώτος.

«Ρωτήστε τον Μοχάμεντ Ντέιφ. Ρωτήστε τον Νασράλα», είπε ο Νετανιάχου. «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν όλα τα χρήματα που επενδύει το καθεστώς σε πολέμους και πυρηνικά όπλα, επενδύονταν στην εκπαίδευση των παιδιών σας, στην υγεία σας και στις υποδομές σας».

ΗΠΑ: Σκληρά τα αντίποινα αν εξαπολύσετε επίθεση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε άμεση απάντηση από το Ιράν θα προκαλέσει ισχυρότερα ισραηλινά αντίποινα σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ.

Το μήνυμα, που παραδόθηκε μέσω τρίτης χώρας, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, υπογράμμισε τη δυσκολία της Ουάσιγκτον να συγκρατήσει το Ισραήλ εάν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση.

Δεν θα στείλει δυνάμεις σε Λίβανο και Γάζα το Ιράν

Πάντως, νωρίτερα η Τεχεράνη φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την κατάσταση στο νότιο Λίβανο, με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως η χώρα δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα εκεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι από μόνη της ικανή να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Ιρανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι σημείωσε πως οι μαχητές στα παλαιστινιακά εδάφη και ο Λίβανος «…έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να αμυνθούν ενάντια στην επίθεση του Ισραήλ. Δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής επιπλέον ή εθελοντικών δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το alarabiya.

Η δήλωση αυτή ακολουθεί τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες που εξαπλώνονται στον Λίβανο εναντίον του λεγόμενου «άξονα αντίστασης», ενός δικτύου μαχητών ομάδων ευθυγραμμισμένων με το Ιράν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Υεμένης και του Ιράκ.

«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα εξοπλισμού της Χεζμπολάχ, αντίθετα, είμαστε ενημερωμένοι και είμαστε σίγουροι ότι δεν χρειάζονται τη βοήθεια των δυνάμεών μας», είπε ο Κανάνι σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ «δεν θα μείνει χωρίς επίπληξη και τιμωρία για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά του ιρανικού λαού, του στρατιωτικού προσωπικού και των δυνάμεων της αντίστασης».

Προαναγγελία χερσαίας επιχείρησης από Γκάλαντ

Στο μέτωπο του πολέμου, ως προαναγγελία χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο βλέπουν τα ισραηλινά ΜΜΕ τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ από το βορρά. Σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά μέσα, ο Γκάλαντ είπε σε σώματα τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο:

«Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το τέλος — η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μας περιλαμβανομένων υμών».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Γκάλαντ μοιράστηκε ένα απόσπασμα που τον δείχνει να μιλάει με τις δυνάμεις στα βόρεια σύνορα.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος – να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», ανέφερε στην ανάρτηση.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button