Κόσμος

Νοσηλεύεται Αμερικανός αστροναύτης του «Crew Dragon» που επέστρεψε στη Γη

Επιτακτική κρίθηκε η νοσηλεία ενός εκ των τριών Αμερικανών αστροναυτών του πληρώματος του διαστημοπλοίου της SpaceX που επέστρεψαν μετά από οκτώ περίπου μήνες στη Γη, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Η διαστημική υπηρεσία για λόγους «ιατρικού απορρήτου» δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του αστροναύτη, ούτε τους λόγους για τους οποίους ο αστροναύτης χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Είναι, πάντως, «σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση» όπως ανέφερε η NASA.

Οι αστροναύτες της NASA Αλεξάντερ Γκρεμπένκιν, Μάικλ Μπάρατ, Μάθιου Ντόμινικ και Τζανέτ Επς

NASA/Joel Kowsky via AP

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι τρεις Αμερικανοί αστροναύτες και ο Ρώσος κοσμοναύτης μεταφέρθηκαν την Παρασκευή (25/10) σε ιατρική μονάδα «για προληπτικούς λόγους» μετά την επιστροφή τους από την αποστολή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πρόκειται για τους αστροναύτες της NASA Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ και Τζανέτ Επς και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Γκρεμπένκιν, οι οποίοι «μεταφέρθηκαν σε τοπική ιατρική μονάδα για πρόσθετη αξιολόγηση».

Το πλήρωμα υποβλήθηκε στις συνήθεις ιατρικές αξιολογήσεις κατά την έξοδο από το σκάφος, ανέφερε η NASA, αλλά πρόσθεσε ότι «για προληπτικούς λόγους, όλα τα μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν μαζί στην μονάδα» για πρόσθετες εξετάσεις.

Συμπλήρωσαν 235 ημέρες στο διάστημα

Με τη συμπλήρωση 235 ημερών στο διάστημα, η παραμονή των αστροναυτών του Crew-8 στον ISS, ένα επιστημονικό εργαστήριο μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου σε τροχιά 402 χιλιομέτρων, ήταν μεγαλύτερη από τις τυπικές εξάμηνες αποστολές αστροναυτών στον σταθμό.

Σηματοδότησε επίσης τη μεγαλύτερη αποστολή μέχρι στιγμής για το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2020.

Η επιστροφή του πληρώματος είχε καθυστερήσει για εβδομάδες λόγω δύο τυφώνων που σάρωσαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ κοντά στις αναμενόμενες ζώνες προσγείωσης του Crew Dragon.

Αλλά το απόγευμα της Τετάρτης (23/10) το διαστημόπλοιο Crew Dragon αποσυνδέθηκε με ασφάλεια από τον ISS και εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης νωρίς σήμερα το πρωί, ανοίγοντας αλεξίπτωτα πριν πέσει στον Κόλπο του Μεξικού.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την προσυδάτωση, ένας αξιωματούχος της NASA δήλωσε ότι «το πλήρωμα τα πηγαίνει περίφημα» και δεν έκανε καμία αναφορά σε προβλήματα που να σχετίζονται με τους αστροναύτες, αλλά σημείωσε δύο προβλήματα που είχαν σχέση με την ανάπτυξη των αλεξιπτώτων του Crew Dragon.

Να σημειωθεί πως, το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο Crew Dragon του πληρώματος πραγματοποιούσε την πέμπτη του πτήση, καταγράφοντας 702 ημέρες σε τροχιά από την πρώτη του αποστολή, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος αξιοπιστίας πτήσεων της SpaceX, Ουίλιαμ Γκερστενμάγιερ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της NASA.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button