«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Επιτυχής πιλοτική εφαρμογή – Τι λένε στο CNN Greece υπουργείο και γονείς
Ολοκληρώνεται σύντομα η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», με τους υπεύθυνους του προγράμματος να μιλούν στο CNN Greece και να δηλώνουν ότι το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 4.000 ωφελούμενοι γονείς και επιμελητές, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα επεκταθεί και πανελλαδικά. Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα κάνει λόγο για «ένα από τα εμβληματικότερα έργα» του υπουργείου, γονείς υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να αντεπεξέλθουν στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, ενώ επιμελητές μας λένε ότι μέσω του προγράμματος κατάφεραν να έχουν ασφάλιση και αποδεδειγμένη προϋπηρεσία.
«Νταντάδες της Γειτονιάς»
Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και στόχο έχει να στηρίξει τις οικογένειες και να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και γιαγιάδες, παππούδες και λοιποί συγγενείς λαμβάνοντας 500 ευρώ το μήνα.
Η πιλοτική εφαρμογή του ολοκληρώνεται σύντομα αλλά αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ήδη διασφαλίσει 100 εκ. ευρώ από κονδύλιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη συνέχισή του.
«Οι Νταντάδες της Γειτονιάς, αποτελούν ένα από τα εμβληματικότερα έργα μας, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα, πως η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος πραγματικά αγκαλιάστηκε από τον κόσμο.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που μας οδήγησε να αποφασίσουμε την επέκταση του σε όλη την επικράτεια, με ένα προϋπολογισμό για το έργο της τάξης των 100.000.000 ευρώ, δίνοντας σε οικογένειες σε όλη την πατρίδα μας, μια σημαντική βοήθεια με πολλαπλά οφέλη για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας αλλά κυρίως για την ισότητα», δηλώνει στο CNN Greece η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα.
Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2024, στους 62 Δήμους, όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα είχαν εγγραφεί 1.229 επιμελητές, είχαν υπογραφεί 965 συμφωνητικά, ενώ οι ωφελούμενοι γονείς του προγράμματος υπολογίζονται στους 2.666 συνολικά.
«Τεράστια βοήθεια»
Το CNN Greece μίλησε με γονείς που μας είπαν ότι η εύρεση νταντάς είναι μονόδρομος προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα ή έστω να μπορέσουν να έχουν ένα βράδυ για τους ίδιους αλλά και για τη δυσκολία που έχει η εύρεση του κατάλληλου ατόμου.
Από εξειδικευμένες πλατφόρμες μέχρι την στόμα σε στόμα αναζήτηση οι γονείς μπαίνουν στο «κυνήγι» του ατόμου αυτού.
Τι συνιστά, όμως, το «κατάλληλο άτομο»; Είναι μία γυναίκα που «έχει μεγαλώσει τρία παιδιά και ξέρει», που «είναι εμπιστοσύνης και έχει ανάγκη το συμπλήρωμα»; Η συγκεκριμένη γνωρίζει, άραγε, και ξέρει πώς να χειριστεί τις ιδιαιτερότητες της ανηλικότητας; Έχει τις γνώσεις ενός παιδαγωγού; Ξέρει να προσφέρει πρώτες βοήθειες αν ποτέ χρειασθεί; Πιθανότατα, όχι. Όσο για τις επαγγελματίες του κλάδου, οι περισσότερες απασχολούνται ανασφάλιστες και επισφαλείς.
«Οι θέσεις στους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι πολύ περιορισμένες, άσε που και το ωράριο δεν εξυπηρετεί με τη δουλειά» λέει στο CNN Greece η Γωγώ, εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα και μητέρα ενός μικρού κοριτσιού 11 μηνών.
«Απευθύνθηκα πολλές φορές σε γραφεία ευρέσεως εργασίας προκειμένου να βρω μία γυναίκα να μου κρατήσει την μικρή γιατί έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά, αλλά είτε ζητούσαν χρήματα που δεν ήμουν σε θέση να δώσω είτε δεν μπορούσαμε να συντονιστούμε με τα ωράρια ή δεν βόλευε η περιοχή», προσθέτει.
«Το ότι μπήκα στο πρόγραμμα μου έλυσε τα χέρια. Βέβαια, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αρκετά περιορισμένα και καταλαβαίνω ότι πολλές οικογένειες αποκλείονται με αυτόν τον τρόπο, αλλά για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, το πρόγραμμα είναι σίγουρα τεράστια βοήθεια», μας λέει η Γωγώ.
Μεγάλη ζήτηση χαμηλή προσφορά
Η νταντά είναι από τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε αυτές – και λέμε «αυτές» διότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για γυναίκες και σπανιότερα για άντρες – για να εμπιστευτούν ό,τι πολυτιμότερο έχουν στη ζωή, τα παιδιά τους.
Η 30χρονη Ειρήνη, βρεφονηπιοκόμος με ειδίκευση στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, εργάζεται πλέον ως επιμελήτρια ενταγμένη στο πρόγραμμα. Τα προηγούμενα χρόνια απασχολούταν σε οικογένειες part-time, αλλά όταν άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος εγγράφηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στο Μητρώο Επιμελητών, γιατί, όπως μας είπε «είχε ανάγκη την ασφάλιση και τα ένσημα».
Οι προϋποθέσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μητέρες και πατέρες, φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα καθώς και αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επίσης άνεργες μητέρες, φυσικές, θετές ή ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι να μην βρίσκονται σε καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου.
Τα ποσά
Το ποσό του voucher διπλασιάστηκε ήδη κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος και έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
- Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
- Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.