Κόσμος

Νότιος Κορέα: Στους δρόμους πολίτες και αντιπολίτευση – Ζητούν την παραίτηση του προέδρου Γιουν

Στον «αέρα» για πολύ καιρό μπορεί να μείνει η τύχη του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, ο οποίος προκάλεσε αναταραχή για την προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, παρά το γεγονός ότι βουλευτές κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος του και η χώρα συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτησή του. 

Χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους του κέντρου της Σεούλ με τελικό προορισμό το προεδρικό γραφείο στην περιοχή Γιονγκσάν με κύριο αίτημα την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Επίσης πολιτικοί του κύριου αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος – το οποίο κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο ότι υποστηρίζει «δυνάμεις υπέρ της Βόρειας Κορέας» όταν κήρυξε στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης (3/12) πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Ο ηγέτης του κόμματος Λι Γιαε Μιουνγκ οργάνωσε τη διαμαρτυρία μετά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.

Γιατί μπορεί να καθυστερήσει η απομάκρυνσή του

Τα δύο τρίτα των 300 μελών της Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής για να περάσει, ενώ στη συνέχεια έξι μέλη του εννεαμελούς Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν κενές θέσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο», λέει ο Ντάνιελ Πίνκστον, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τρόι.

«Δεν έχουν αρκετούς δικαστές για να εκδικάσουν την υπόθεση. Οπότε το θέμα μπαίνει σε ένα είδος γκρίζας ζώνης ή νομικής εκκρεμότητας. Δεν ξέρω πώς θα το επιλύσουν αυτό».

Εάν η πρόταση μομφής είναι επιτυχής, η Νότια Κορέα θα πρέπει να πραγματοποιήσει νέα προεδρική ενέργεια εντός 60 ημερών.

Η χώρα εφαρμόζει ένα σύστημα εκλογής με απλή αναλογική χωρίς επαναληπτικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος θα μπορούσε να είναι στη θέση του στις αρχές του επόμενου έτους.

Τι σκεφτόταν ο πρόεδρος και κήρυξε το στρατιωτικό νόμο

Αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει είχε στο μυαλό του υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στην ομιλία του Γιουν για το τι σκεφτόταν.

Αυτό που ήταν άμεσα εμφανές ήταν ότι ήταν απογοητευμένος με το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, αποκάλεσε τη συνέλευση όπου ασκούν την εντολή τους «τέρας που καταστρέφει το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα».

Η αναφορά σε απειλή από τη Βόρεια Κορέα και σε «αντικρατικές δυνάμεις» υποδηλώνει ότι ήλπιζε επίσης να συγκεντρώσει υποστήριξη από το είδος των δεξιών συντηρητικών στη Νότια Κορέα που χαρακτηρίζουν τους φιλελεύθερους πολιτικούς «κομμουνιστές».

Η δήλωσή του ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση μιας περιόδου που πολλοί στη Νότια Κορέα προσπάθησαν να ξεχάσουν. Στην τηλεόραση, οι παρουσιαστές ειδήσεων έτρεμαν.

Το 1980, όταν ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους της πόλης Γκουνατζού για να διαμαρτυρηθούν για τον στρατιωτικό νόμο, ο στρατός απάντησε με βία και περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ενώ ο στρατιωτικός νόμος διήρκεσε τρία χρόνια – 1979 έως 1981 – υπήρχε στρατιωτική διακυβέρνηση για δεκαετίες πριν, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 1987. Και εκείνα τα χρόνια η Νότια Κορέα ήταν γεμάτη καχυποψία, όταν αντικυβερνητικοί ακτιβιστές βαφτίζονταν κομμουνιστές κατάσκοποι και συλλαμβάνονταν ή σκοτώνονταν.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Γιουν επαίνεσε τον αυταρχικό στρατηγό Τσουν Ντου-Χουάν και είπε ότι είχε διαχειριστεί καλά τις κυβερνητικές υποθέσεις – εκτός από την καταστολή των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών.

Πώς ο Γιουν ακύρωσε το έργο δύο ετών

«Ήταν ένας πολύ φιλοδυτικός, φιλοαμερικανικός, φιλοεπιχειρηματικός, φιλοτραμπικός πρόεδρος και όλα όσα προσπαθούσε να κάνει θα μετράνε πλέον πολύ λίγο», λέει ο αναλυτής Μάικλ Κλαρκ στο Skynews.

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ, που θεωρούνται ένας από τους ισχυρότερους και μεγαλύτερους συμμάχους της Νότιας Κορέας, να φοβούνται τώρα έναν πρόεδρο που θα αντικαταστήσει τον Γιουν και θα είναι λιγότερο φιλικός με την Ουάσινγκτον.

«Τα συμφέροντα της Νότιας Κορέας εξυπηρετούνται μακράν καλύτερα μέσα στο δυτικό στρατόπεδο, παρόλο που νιώθουν την πίεση της Κίνας», λέει.

«Νομίζω ότι η Νότια Κορέα θα είναι πάντα μια χώρα με δυτικό προσανατολισμό. Η ιδέα κάποιου είδους κυβερνητικής αλλαγής που θα αλλάξει πραγματικά την ταυτότητα της Νότιας Κορέας στην παγκόσμια πολιτική είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς».

Ταραχώδης η πορεία του

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Στα τέλη του 2022, επικρίθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησής του στην τρομακτική συντριβή του πλήθους κατά τη διάρκεια του Halloween, κατά την οποία σκοτώθηκαν 159 νέοι στη Σεούλ.

Στη συνέχεια, υπήρξαν εκκλήσεις να ερευνηθεί η σύζυγός του, αφού πιάστηκε να δέχεται ως δώρο μια τσάντα Dior – ένα σκάνδαλο που αιωρείται πάντα κοντά στα πρωτοσέλιδα.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το κόμμα του ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές, αφήνοντάς τον σε θέση λαμόγιου. Μόνο αυτή την εβδομάδα έχει εμπλακεί σε μια πολιτική μάχη με νομοθέτες της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ακόμη και πριν πει στους Νοτιοκορεάτες ότι αναστέλλει τα δικαιώματά τους, το ποσοστό αποδοχής του ήταν κάτω από 20%.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button