Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς – Εκδηλώσεις μνήμης για τις θηριωδίες των Ναζί
Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 27 Ιανουαρίου από την απελευθέρωση του Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τους σοβιετικούς, του τόπου που έμελλε να γίνει ο εφιάλτης για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Δεκαετίες αργότερα, 50 περίπου επιζώντες των θηριωδιών των Ναζί επιστρέφουν στο μέρος αυτό για να αφηγηθούν όσα συνέβησαν, ενώ παγκόσμιοι ηγέτες θα αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους και όσες δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις εκτελέσεις και από τους θαλάμους αερίων.
Ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης συμπεριλαμβάνονται ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπως μεταδίδει τo BBC.
Από την επέτειο των 80 χρόνων θα λείπει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση του επέτρεψε να επισκεφθεί την Πολωνία χωρίς να συλληφθεί.
Αλλά θα είναι οι επιζώντες και όχι οι αξιωματούχοι, των οποίων οι φωνές θα ακουστούν κατά τη διάρκεια των εορτασμών στο στρατόπεδο, όπου δολοφονήθηκαν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και σοβιετικοί.
Υψώνοντας τη φωνή τους και αφηγούμενοι όσα συνέβησαν έχουν σκοπό να πουν στον κόσμο τι συνέβη εκεί και να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Όπως άλλωστε έκαναν επί σειρά δεκαετιών, καθότι ήταν εκείνοι και εκείνες που ξεναγούσαν τους επισκέπτες στο κολαστήριο των ταγμάτων εφόδου των Ναζί.
Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν μια τεράστια, θερμαινόμενη σκηνή έχει στηθεί στην «Πύλη του Θανάτου» όπως είναι γνωστή η είσοδος στο Μπίρκεναου.
Η ημέρα θα ξεκινήσει με τους επιζώντες και τον Πολωνό Πρόεδρο Άντρζεϊ Ντούντα
να καταθέτει στεφάνι στο «Τείχος του Θανάτου» στο πρώτο στρατόπεδο του Άουσβιτς, όπου πυροβολήθηκαν χιλιάδες Πολωνοί, Εβραίοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.
Η σκηνή αργότερα θα μεταφερθεί στο στρατόπεδο του Μπίρκεναου, γνωστό ως Άουσβιτς ΙΙ.
Κάθε μεγάλη επέτειος για την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τα σοβιετικά στρατεύματα είναι διαφορετική. Δεν θα υπάρξουν πολιτικές ομιλίες από διεθνείς ηγέτες δίπλα στην Πύλη του Θανάτου, ούτε ρωσική παρουσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παρόλο που το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.