Οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν Τυνήσιο κρατούμενο από το Γκουαντάναμο μετά από 21 χρόνια
Έναν Τυνήσιο που κρατούνταν στον Κόλπο του Γκουαντάναμο από την πρώτη μέρα που άνοιξε το διαβόητο στρατόπεδο φυλακών το 2002 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, άφησε ελεύθερο το Πεντάγωνο.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του CNNi, ο Ριντάχ μπιν Σάλεχ αλ-Γιζίντι που στάλθηκε στις φυλακές την πρώτη ημέρα που άνοιξαν, στις 11 Ιανουαρίου του 2002, επαναπατρίστηκε από τη στρατιωτική φυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Τυνησία τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να υποστηρίξει την απελευθέρωση του αλ Γιαζίντι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση τη Δευτέρα.
Το χρονικό της σύλληψης και της κράτησης
Ο 59χρονος πλέον Τυνήσιος που συνελήφθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από Πακιστανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και θεωρούνταν ύποπτος ως μαχητής της Αλ Κάιντα, δεν κατηγορήθηκε ποτέ για έγκλημα από τις ΗΠΑ και παρέμενε στις φυλακές του Γκουαντάναμο παρότι εδώ και δέκα χρόνια είχε εγκριθεί η απελευθέρωσή του, καθώς δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση της Τυνησίας για τον επαναπατρισμό του.
Μια έκθεση της φυλακής που διέρρευσε το 2007 περιέγραφε τον αλ Γιαζίντι ως έναν δυνητικά επικίνδυνο κρατούμενο, ο οποίος επέδειξε εχθρότητα προς τους φρουρούς. Ωστόσο, το 2010, μια ειδική ομάδα υπό τη διοίκηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε άδεια στον Τυνήσιο για απελευθέρωση σε άλλη χώρα, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου.
Ο Ίαν Μος, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εμπλέκεται σε μεταφορές κρατουμένων, είπε στους New York Times ότι ο αλ Γιαζίντι «θα μπορούσε να είχε φύγει πριν από λίγο καιρό, αν δεν υπήρχαν κωλυσιεργίες της Τυνησίας».
Η κατάσταση σήμερα
Η μεταφορά είναι η τέταρτη σε δύο εβδομάδες από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού της στρατιωτικής φυλακής, στην οποία βρίσκονταν 40 κρατούμενοι όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020, ενώ σήμερα παραμένουν 26 από τους οποίους οι 14 είναι επιλέξιμοι για μεταφορά.
Ο Κόλπος του Γκουαντάναμο στέγαζε κάποτε σχεδόν 800 κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους αρχικά πέρασαν χρόνο σε μυστικές τοποθεσίες της CIA γνωστές ως «μαύρες τοποθεσίες», όπου κάποιοι βασανίστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος «ενισχυμένης ανάκρισης» που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.
Η εγκατάσταση θεωρείται διαρκές σύμβολο τωης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπους, υποσχέθηκε να κλείσει την εγκατάσταση, αλλά απέτυχε σε μεγάλο βαθμό λόγω νομικών τεχνικών στοιχείων και της εσωτερικής πολιτικής αντιπολίτευσης.