Οι «τρύπες» στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων – Σαμποτάζ στα τρένα με το «καλημέρα»
Οι σχεδιασμοί του Παρισιού για μία άψογη διοργάνωση η οποία είχε σαν στόχον να στεγαστούν οι αγωνιζόμενοι χωρίς προβλήματα και να κρατηθούν όλοι ασφαλείς χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία της Πόλης του Φωτός αποδείχθηκαν ελλιπείς.
Προς μεγάλη απογοήτευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βάλει για λίγο στο περιθώριο τους πολιτικούς πονοκεφάλους που δημιούργησε η προσφυγή στις κάλπες.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ένας πόλεμος μαίνεται σε όλη την ήπειρο και μια άλλη σύγκρουση φουντώνει στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση παραμένουν ζωντανοί την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Παρίσι.
Περισσότεροι από 800.000 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF).
Αν και δεν έχει γίνει καμία ανάληψη ευθύνης, είναι δύσκολο να μην υπάρξει σύνδεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Προβλήματα με την τροφοδοσία υπάρχουν και στο Ολυμπιακό Χωριό με πολλούς αθλητές να παραπονούνται για το φαγητό και τους Βρετανούς να έχουν φέρει δικό τους σεφ.
Η λαμπερή τελετή έναρξης και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Για πρώτη φορά στην ιστορία η τελετή έναρξης- στην οποία θα δώσει το παρών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – δεν θα γίνει μέσα σε στάδιο, καθώς η πρωτεύουσα της Γαλλίας επιθυμεί να αναδείξει τα παρισινά της αξιοθέατα. Μια ποτάμια παρέλαση έξι χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος του Σηκουάνα – περνώντας από την Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο – με σχεδόν 600.000 ανθρώπους να παρευρίσκονται.
Σχεδόν 100 σκάφη θα μεταφέρουν περίπου 10.500 αθλητές κατά μήκος της κύριας υδάτινης αρτηρίας της πόλης, ενώ οι θεατές θα βυθίζονται στη μοναδική εμπειρία από τις άνω όχθες και τις κάτω αποβάθρες.
Στο ποτάμι, μέλη της αντιτρομοκρατικής ομάδας της αστυνομίας θα έχουν αναπτυχθεί στις όχθες του ποταμού και θα βρίσκεται επίσης σε βάρκες κατά μήκος του ποταμού.
Θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες. Η BRI, που θεωρείται η μονάδα ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, θα αναπτυχθεί, μαζί με περιπολίες ελικοπτέρων και ειδικές μονάδες για την αποτροπή της πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το κέντρο του Παρισιού θα γίνει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση αστυνόμευσης μόνο για την πρώτη ημέρα.
Συνολικά 45.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων, μαζί με 18.000 στρατιωτικούς και περίπου 20.000 άτομα από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.
Ο φόβος ενός τρομοκρατικού χτυπήματος
Ο μεγαλύτερος φόβος των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας είναι, φυσικά, μια τρομοκρατική επίθεση, είτε κατά των αθλητών είτε κατά των θεατών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει καταβληθεί τόσο μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο των μετακινήσεων στην πόλη.
Το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας έχει ληφθεί για τους αρχηγούς κρατών που και για τους αθλητές από το Ισραήλ. Ήδη τους έχει υποσχεθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας από οποιοδήποτε άλλο έθνος.
Γιατί οι Γάλλοι φοβούνται τον Πούτιν
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με τις προετοιμασίες του Παρισιού για τους αγώνες, διαδίδοντας ιστορίες ότι το Παρίσι δεν ήταν έτοιμο και ότι η εκδήλωση θα καταστρεφόταν από την υπερβολική ασφάλεια.
Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προκαλέσει προβλήματα και να διαταράξει τους αγώνες, είτε μέσω περαιτέρω παραπληροφόρησης είτε μέσω κυβερνοεπιθέσεων στις υποδομές της διοργάνωσης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας 40χρονος Ρώσος συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του και δήλωσε ότι βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σχεδίαζε να «οργανώσει εκδηλώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση» κατά τη διάρκεια των αγώνων. Κρατείται υπό κράτηση και θα μπορούσε, σύμφωνα με τις αρχές, να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 30 ετών – ένας υπαινιγμός για τη σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον του.
Το χρονικό του σαμποτάζ
Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας.
Ωστόσο, η γραμμή των TGV προς τα νοτιοανατολικά «δεν επλήγη», όπως διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF).
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις υπάρχουν και στα δρομολόγια του Eurostar ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο.
Η εταιρεία Eurostar συνέστησε στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι. «Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Μια τέταρτη εμπρηστική επίθεση στη γραμμή που εκτείνεται νότια προς τη Λυών και τη Μεσόγειο αποτράπηκε.
Το αποτέλεσμα είναι τα τρένα TGV να εκτρέπονται σε άλλες γραμμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις έως και δύο ώρες και κάποιες ακυρώσεις.
Οι επισκευές δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το Σαββατοκύριακο.
Η Anssi (Γαλλική εθνική υπηρεσία για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων) δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνοεπίθεση με στόχο την SNCF.
Η δήλωση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ
«Νωρίς σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκαν προμελετημένες και συντονισμένες πράξεις δολιοφθοράς σε εγκαταστάσεις της SNCF.
Οι συνέπειες στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μαζικές και σοβαρές.
Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες μας που επενέβησαν στις πληγείσες περιοχές και στους πράκτορες της SNCF που θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου.
Σκέφτομαι όλους τους Γάλλους, όλες τις οικογένειες, που ετοιμάζονταν να πάνε διακοπές.
Συμμερίζομαι την οργή τους και χαιρετίζω την υπομονή τους, την κατανόηση και την πολιτική τους ευαισθησία που επιδεικνύουν.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι διωκτικές αρχές μας κινητοποιούνται για να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες αυτών των εγκληματικών πράξεων».
Η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά Καστερά καταδίκασε τους βανδαλισμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «ένα είδος συντονισμένου σαμποτάζ».
«Είναι εντελώς αποκρουστικό.Το να στοχεύεις τους αγώνες είναι σαν να στοχεύεις τη Γαλλία», τόνισε.
Για εξωφρενική εγκληματική ενέργεια έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ, λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.