Κόσμος

Οι όροι της Ρωσίας για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Νέες απειλές Λαβρόφ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αντί να στηρίξουν έναν προτεινόμενο ρωσικό διακανονισμό που θα έβλεπε τη Μόσχα να αναλαμβάνει τμήματα της επικράτειας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο Newsweek.

Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου ο Πούτιν διέταξε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει γίνει η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της ηπείρου.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει να υποδαυλίζει τις φλόγες.

Το σχέδιο της Ρωσίας

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», δήλωσε. «Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης και όχι στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Το σχέδιο της Ρωσίας προβλέπει ότι η Ουκρανία θα παραχωρήσει τις επαρχίες Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, οι οποίες προσαρτήθηκαν επίσημα από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και την Κριμαία, που κατέλαβε η Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοιο δημοψήφισμα το 2014.

Το Κίεβο πρέπει επίσης να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει άλλα μέτρα που απορρίπτονται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Τι επιδιώκει το Κίεβο

Το Κίεβο και οι ξένοι υποστηρικτές του απαιτούν την άνευ όρων απόσυρση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

«Προς το παρόν, απ’ ό,τι βλέπουμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας. Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, ώστε ο πόλεμος να συνεχιστεί. Συζητούν να εξουσιοδοτήσουν τις AFU (Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Το ”παιχνίδι με τη φωτιά” με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που επιδιώκει η Μόσχα, δήλωσε ο Λαβρόφ, ευθυγραμμίζονται με την πορεία ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, στον οποίο η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια βαθιά εταιρική σχέση με την Κίνα και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες που επιδιώκουν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια σκηνή. Ακόμη και αν η Μόσχα επωμίζεται κόστος, είπε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του θα χάσουν τα περισσότερα σε έναν μακρύ πόλεμο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button