Ουκρανία: Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο – Τη Δύση κατηγορεί για την επίθεση στο Κουρσκ η Μόσχα
Επικίνδυνη τροπή παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ, μια κίνηση για την οποία η Ρωσία «δείχνει» την εμπλοκή της Δύσης και το ΝΑΤΟ.
«Η επιχείρηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ σχεδιάστηκε με το ΝΑΤΟ και τη Δύση» ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του το «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο βοηθός του Νικολάι Πατρούσεφ.
Αποστάσεις πήρε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ δεν ειδοποιήθηκαν πριν την ουκρανική εισβολή και δεν εμπλέκονται σε αυτή», όπως μετέδωσε ο Guardian.
«Πράσινο φως» για την χρήση βρετανικών όπλων σε ρωσικά εδάφη
Η δήλωση, πάντως του Πατρούσεφ, ακολουθεί της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας την Πέμπτη (15/8) πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας μπορεί να γίνεται με βρετανικά όπλα που έχουν παραχωρηθεί και μπορούν να χρησιμοποιούνται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ουκρανία έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας» και «αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».
Διευκρίνισε, όμως «ότι ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Στα πρόθυρα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» προειδοποιεί Ρώσος βουλευτής
Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA o Ρώσος βουλευτής, Μιχαήλ Σερεμέτ, σε δήλωσή τοηυ την Παρασκευή (16/8) προειδοποίησε πως η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία φέρνει τον πλανήτη κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, τη χρήση δυτικών πυρομαχικών και πυραύλων σε επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και την αδιάψευστη απόδειξη συμμετοχής ξένων δυνάμεων στην επίθεση στο ρωσικό έδαφος, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου», είπε ο Σερεμέτ.
Προελαύνει ο ουκρανικός στρατός στο Κουρσκ
Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να προελαύνει στο Κουρσκ, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιούργησε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως».
Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη.
Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματά έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς.