Κόσμος

Ουκρανία: Πώς ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει την κρίση – Τι αποκαλύπτουν οι δηλώσεις κορυφαίου συμβούλου

Μετά από πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «σιωπή Τραμπ» στο oυκρανικό και υπονοούσαν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος γνώριζε την απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση πανίσχυρων αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία εναντίον ρωσικών στόχων μέσα στη Ρωσία, ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Γουόλτς, μίλησε στο φιλορεπουμπλικανικό δίκτυο FOX NEWS για την στρατηγική Τραμπ στο ζήτημα.

«Ο Τραμπ ανησυχεί»

Ο Γουόλτς παρομοίασε τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με τον «πόλεμο χαρακωμάτων» του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τις ακραίες απώλειες ζωών και τις σκληρές συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι «απίστευτα ανήσυχος» για την κλιμάκωση της χρήσης οπλικών συστημάτων στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Επίσης νεοδιορισθείς Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού και τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της αποτροπής και την επίτευξη ειρήνης.

O Μάικ Γουολτς

(AP Photo/Ted Shaffrey, File)

Υπογράμμισε την ανάγκη για ένα πλαίσιο επίλυσης του πολέμου, προωθώντας προληπτικά μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι δηλώσεις του Γουόλτς δείχνουν τις αυξανόμενες ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών για την πορεία της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Τραμπ θα ακολουθήσει μια αποτρεπτική στρατηγική που στοχεύει στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και την προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης λύσης.

Trump

Ο Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Alex Brandon

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Μαικλ Γουόλτς

Κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από την Ουκρανία, με στόχο την επιβράδυνση της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει την αλλαγή της φύσης της σύγκρουσης, καθώς η Ρωσία βασίζεται περισσότερο σε δυνάμεις πεζικού αντί για τεθωρακισμένα» ανέφερε.

«Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υποστήριξε ότι οι νάρκες είναι απαραίτητες για να εμποδίσουν τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων» ανέφερε.

Σαφή σημάδια κλιμάκωσης

Ο Γουόλτς χαρακτήρισε σαφή σημάδια κλιμάκωσης τη χρήση πυραύλων μακράς εμβέλειας που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τις ΗΠΑ, πλήττοντας αποθήκες όπλων στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, αλλά και την εκτόξευση ρωσικού πειραματικού πύραυλο προς το Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία.

Η προοπτική του Τραμπ

Ο Γουόλτς τόνισε ότι «ο Τραμπ επικεντρώνεται στον υπεύθυνο τερματισμό της σύγκρουσης, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της αποτροπής και στην προώθηση διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

«Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα, χωρίς όμως να παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα το επιτύχει. Κατά τη διάρκεια προεκλογικών συζητήσεων, απέφυγε να εκφράσει υποστήριξη για τη νίκη της Ουκρανίας» ανέφερε.

Συντονισμός κατά τη μεταβίβαση εξουσίας

Ο Γουόλτς τόνισε ότι «θα συνεργάζεται με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, για να διασφαλίσει ότι οι εχθροί των ΗΠΑ δεν θα εκμεταλλευτούν την περίοδο μετάβασης».

Ο Γουόλτς εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι «ο Τραμπ θα αποκαταστήσει με υπευθυνότητα την ειρήνη “σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα” στη Μέση Ανατολή, καθώς και στην Ουκρανία».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν άμεση και αποφασιστική δράση για να αποφευχθούν περαιτέρω ανθρωπιστικές και γεωπολιτικές κρίσεις».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών κατά την πρώτης προεδρία του, ως ειδικό απεσταλμένο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε προταθεί ακόμα και για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του Συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ωστόσο η πληροφορία παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη του Γουόλτς έδωσε μια πρώτη ιδέα για το ποια θα είναι η προσέγγιση του Τραμπ στο Ουκρανικό, καθώς ο τελευταίος προετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα στον Λευκό Οίκο και να διαχειριστεί τις πολύπλοκες δυναμικές των παγκόσμιων συγκρούσεων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button