Ουκρανία: Χίλιες ημέρες πολέμου σε «παγωμένα χαρακώματα και φλεγόμενες στέπες»
Χίλιες ημέρες πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα, με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναρτά βίντεο με τίτλο: «1.000 ημέρες μαζί. 1.000 ημέρες της Ουκρανίας».
Σήμερα Τρίτη 19/11 συμπληρώνονται 1.000 ημέρες μετά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα στρατεύματα να μάχονται σε πολλαπλά μέτωπα και το Κίεβο να πολιορκείται και να δέχεται πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρωσικούς πυραύλους.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο με κλιπ δραματικών στιγμών από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας και στην οποία είπε: «Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα τους νικήσουμε όλους».
Σημειώνεται ότι σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της έκτακτης ολομέλειας για τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Αυτές τις 1.000 ημέρες πολέμου χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 6 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι. Αλλά και οι στρατιωτικές απώλειες είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Public Western που βασίζονται σε αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές.
Ο πόλεμος έχει αγγίξει οικογένειες σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας, όπου οι στρατιωτικές κηδείες είναι συνηθισμένες σε μεγάλες πόλεις αλλά και απομακρυσμένα χωριά, και οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι από τις άγρυπνες και αγωνιώδεις νύχτες με τις σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών να ηχούν.
Τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή, τα ουκρανικά στρατεύματα έσπρωξαν τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τα περίχωρα του Κιέβου και ανακατέλαβαν εδάφη με αιφνιδιαστικές στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον ενός μεγαλύτερου και καλύτερα οπλισμένου εχθρού.
Πλέον ο πόλεμος έχει μεταφερθεί «Στα παγωμένα χαρακώματα της περιοχής του Ντονέτσκ και στις φλεγόμενες στέπες της περιοχής της Χερσώνας, κάτω από οβίδες, χαλάζι και αντιαεροπορικά όπλα, παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrkyi.
Πράσινο φως από τις ΗΠΑ
Βέβαια, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, εξοπλίζουν στρατιωτικά τη χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δώσει και έγκριση για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους.
Τελευταία σημαντική εξέλιξη που μπορεί να έχει τεράστιες προεκτάσεις είναι το «πράσινο φως» που εδωσε ο Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, με το Κρεμλίνο να απαντά ότι κάτι τέτοιο «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Νωρίτερα σήμερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός του ρωσικού εδάφους με πύραυλο ATACMS.
Αυτό αναφέρει το RBC Ukraine, επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg να δημοσιεύει την πληροφορία.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική πηγή επλήγη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Καρατσέφ στην περιοχή Μπριάνσκ. «Το χτύπημα ήταν επιτυχές» είπε χαρακτηριστικά. Το Κατατσέφ βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Πυρηνικό δόγμα Πούτιν
Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα (19/11) το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα και τονίζοντας ότι «Η επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με την υποστήριξη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας».
Η θεμελιώδης αρχή του δόγματος είναι ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ένα μέτρο έσχατης ανάγκης για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας και ότι η εμφάνιση νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων ήταν εκείνη που ώθησε τη Ρωσία να αποσαφηνίσει τις συνθήκες για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Το επικαιροποιημλενο δόγμα επεκτείνει το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και τον κατάλογο των στρατιωτικών απειλών που έχει σχεδιαστεί να αντισταθμίζει αυτή η αποτροπή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία θα θεωρήσει τώρα οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Η Μόσχα διατηρεί παράλληλα το δικαίωμα να εξετάσει μια πυρηνική απάντηση σε μια συμβατική επίθεση όπλων που απειλεί την κυριαρχία της, μια μεγάλης κλίμακας εκτόξευση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το ρωσικό έδαφος, το πέρασμα των ρωσικών συνόρων και μια επίθεση στη σύμμαχό της Λευκορωσία.
Η προηγούμενη έκδοση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020, αντικαθιστώντας ένα παρόμοιο έγγραφο που ίσχυε για δέκα χρόνια.