Κόσμος

Ουκρανία: To ρίσκο της παροχής ναρκών κατά προσωπικού – Γιατί άλλαξε η πολιτική Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την παροχή ναρκών κατά προσωπικού στην Ουκρανία, ως απάντηση στις προελάσεις των ρωσικών δυνάμεων. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, καθώς οι ΗΠΑ απέφευγαν να παρέχουν τέτοια όπλα λόγω των κινδύνων που ενέχουν για τους αμάχους.

Οι επικριτές του Μπάιντεν, όπως οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδίκασαν την κίνηση, αναφέροντας ότι οι νάρκες αποτελούν σοβαρή απειλή και πρόσθεσαν τις τεράστιες προκλήσεις αποναρκοθέτησης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Γιατί άλλαξε η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν;

Η αλλαγή πολιτικής αντικατοπτρίζει την ανάγκη επιβράδυνσης της ρωσικής προέλασης στις ανατολικές γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι οι νάρκες αυτές είναι ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής των ρωσικών επιθέσεων.

Η απόφαση εντάσσεται σε μια ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, περιλαμβάνοντας την πρόσφατη έγκριση χρήσης των πυραύλων ATACMS.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει τη βούληση να λήξει ο πόλεμος υπό όρους ευνοϊκότερους για τη Ρωσία.

Χρήση ναρκών στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως νάρκες από την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει τουλάχιστον 13 τύπους ναρκών κατά προσωπικού, δημιουργώντας πυκνά ναρκοπέδια για να υπερασπιστεί τα κατεχόμενα εδάφη.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει νάρκες, περιλαμβανομένων σοβιετικών μοντέλων PFM-1S, που συχνά αποτυγχάνουν να αυτοκαταστραφούν, θέτοντας μακροπρόθεσμους κινδύνους για τους αμάχους.

Περισσότερες από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, έχουν απαγορεύσει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού μέσω της Συνθήκης της Οτάβας (1997).

Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η παροχή ναρκών θα επιβαρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες αποναρκοθέτησης.

Τι είναι οι νάρκες κατά προσωπικού

Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι εκρηκτικές συσκευές που σχεδιάζονται για να τραυματίζουν ή να σκοτώνουν στρατιωτικό προσωπικό και μπορούν να πυροδοτηθούν μέσω φυσικής επαφής, εγγύτητας ή από απόσταση.

Οι ΗΠΑ επέλεξαν να παρέχουν νάρκες, οι οποίες αυτοκαταστρέφονται ή απενεργοποιούνται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους αμάχους.

Αυτές οι νάρκες διαφέρουν από τις παραδοσιακές νάρκες, που παραμένουν ενεργές για δεκαετίες και έχουν προκαλέσει μακροχρόνιες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Οι νάρκες αυτές είναι φθηνές στην παραγωγή, με κόστος $3 έως $75, αλλά πολύ ακριβές στην αποναρκοθέτηση, που κυμαίνεται από $300 έως $1.000 ανά νάρκη.

Η αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας εκτιμάται ότι θα κοστίσει $34,6 δισ. με εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες να παραμένουν ανεξουδετέρωτες.

Παρότι οι νάρκες μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας, προκαλούν σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανησυχίες, θέτοντας ερωτήματα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button