Κόσμος

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι η πειρατική Τουρκία ναυπηγεί στόλο για να κατακτήσει Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό SAVTEK, προχώρησε σε δηλώσεις που χαρακτηρίζονται από έντονο φιλοπολεμικό τόνο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» και θέτοντας προκλητικές θέσεις για το Κυπριακό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Ο Γκιουλέρ προειδοποίησε τις τρίτες χώρες να μην αμφισβητήσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα», υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των ναυτικών δυνάμεων της χώρας στην υπεράσπιση αυτών των συμφερόντων.

«Ταυτόχρονα ναυπηγούμε 31 πολεμικά πλοία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Τουρκία προχωρά με αποφασιστικότητα σε κάθε στρατιωτικό και πολιτικό μέτρο που κρίνει απαραίτητο.

Εξέφρασε την επιθυμία η Μεσόγειος και το Αιγαίο να αποτελέσουν ζώνες σταθερότητας και ευημερίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις εθνικές της θέσεις, ακόμη κι αν επιδιώκει ειρηνικές λύσεις.

«Δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς στα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα», δήλωσε με έμφαση.

Σχετικά με την Κύπρο, ο Γκιουλέρ επανέλαβε τη σταθερή θέση της Τουρκίας υπέρ της λύσης δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι η μόνη βιώσιμη διευθέτηση είναι η αναγνώριση της «κυρίαρχης ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων.

«Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων, όπως έπραξε και στο παρελθόν.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ναυτικό σκέλος, ο υπουργός υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, που περιβάλλεται από θάλασσες, και την ανάγκη για ισχυρές ναυτικές δυνάμεις.

Επισήμανε ότι, υπό τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου, υλοποιούνται σημαντικά ναυπηγικά προγράμματα, όπως η κατασκευή του πρώτου εθνικού αεροπλανοφόρου, υποβρυχίου και αντιτορπιλικού αεράμυνας, με 31 πλοία να βρίσκονται υπό ναυπήγηση αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, ο Γκιουλέρ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκάλεσε «Ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου», για παραβίαση συμφωνιών μέσω της ανάπτυξης στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες εντός και εκτός της περιοχής.

Υποστήριξε ότι αυτές οι ενέργειες, που περιλαμβάνουν εξοπλισμούς και προσπάθειες εκμετάλλευσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, διαταράσσουν την ισορροπία δυνάμεων στο νησί και απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες», προειδοποίησε, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν υπόψη την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στη «Γαλάζια Πατρίδα» και των Τουρκοκυπρίων.

Κλείνοντας, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να αντιμετωπίσει κάθε αποσταθεροποιητική κίνηση, διατηρώντας παράλληλα τη ρητορική περί ειρήνης, αλλά με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις εθνικές της θέσεις.

πηγη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button