πολιτική

Ο «εκλεκτός» του Ράμα για τη Χειμάρρα στο CNN Greece: Έίμαι ‘Ελληνας και το ξέρουν όλοι

Πριν από 11 ημέρες , ο «εκλεκτός» του Έντι Ράμα όπως αρκετοί τον αποκαλούν αποφάσισε να παραιτηθεί από την θέση του περιφερειάρχη Αυλώνα για να τρέξει στην κούρσα των δημοτικών εκλογών Χειμάρρας με τον ίδιο να δηλώνει πώς η απόφαση του ήρθε «μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και συζήτηση μαζί του για τον Δήμο Χειμάρρας και για τα προβλήματά του. Θέματα τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλές φορές και κρίσεις όχι μόνο στην Χειμάρρα, αλλά έχουν ξεπεράσει τα σύνορα, φτάνοντας να παγώσουν και τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας -Αλβανίας.

Σε αυτές τις συνθήκες πρωθυπουργός με κάλεσε και μου ζήτησε να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μακρά πείρα στην πολιτική, στην διαχείριση».

«Ήμουν από τους πιο σκληρούς αντιπολιτευτές του Ράμα»

Ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής υποστηρίζει στο CNN Greece πως ήταν μία από τις πιο ισχυρές αντιπολιτευόμενες φωνές απέναντι στην πολιτική του Έντι Ράμα υπογραμμίζοντας ότι «για 14 χρόνια με τον Έντι Ράμα πολιτικά δεν τα έχουμε πάει καθόλου καλά. Ήμουν ένας από τους πιο ισχυρούς και άγριους αντιπολιτευτές του Ράμα, οπότε δεν με προσκάλεσε ως έναν δικό του συνεργάτη. Με προσκάλεσε ο ίδιος για να επιλύσουμε κάποια θέματα γιατί υπάρχει απ’ ό,τι καταλαβαίνω και η δική του θέληση να λύσει αυτά τα προβλήματα ώστε αυτά τα προβλήματα να μην είναι πια εμπόδιο στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Κάλεσμα σε Γκικουρία για συνεργασία

Ο Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος επίσης έχει ριχτεί στην εκλογική μάχη κατέθεσε στην Ειδική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος – SPAK, τις αντιρρήσεις του σχετικά με την υποψηφιότητά του Βαγγέλη Τάβου καθώς ο δεύτερος μετέφερε τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του από τη Δρόπολη στη Χειμάρρα.

Ο υποψήφιος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας απαντά πώς είναι εκλογικό του δικαίωμα, ενώ μέσα από το CNN Greece καλεί τον Πέτρο Γκικουρία, ο οποίος χαίρει την στήριξη του Φρέντη Μπελέρη, αν χάσει στις κάλπες να «συστρατευτεί μαζί του».

«Έχω όμως μία ερώτηση και θέλω να την θέσω μέσω αυτής της συνέντευξης: Εάν ο Πέτρος Γκικουρίας -που ήρθε από την Αμερική και ενδιαφέρεται τόσο πολύ και λογικό είναι να πονάει την Χειμάρρα- χάσει τις εκλογέςμ που θα τις χάσει, θα μείνει εδώ να συμβάλει για το καλό της Χειμάρρας; Να συμβάλλει στην ανάπτυξη Χειμάρρας μετά την ήττα του; Εγώ έχω μία πρόταση.

Μακάρι πραγματικά να πει ότι θα μείνει εδώ γιατί θα του έκανα την πρόταση να έρθει στο δικό μου επιτελείο μετά τις εκλογές ,και να έρθει και γιατί όχι και ως αντιδήμαρχος Χειμάρρας. Μακάρι να δεχτεί και να γίνει αντιδήμαρχος Χειμάρρας το λέω δημόσια αυτό. Τον περιμένω. Περιμένω απάντηση του».

Η «μάχη» των περιουσιών της Χειμάρρας

Οι κάτοικοι της Χειμάρρας κατά καιρούς έχουν καταγγείλει πώς η αλβανική κυβέρνηση θέλει να υφαρπάξει τις περιουσίες τους . Ο Βαγγέλης Τάβος υποστηρίζει πώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί εδώ και 34 χρόνια υπογραμμίζοντας πώς: «πέρασαν κυβερνήσεις, άλλαξαν κυβέρνησεις, πέρασαν βουλευτές είπαν τα δικά τους τα ψέματα και τελικά το πρόβλημα ξεκίνησε να λύνεται όταν διορίστηκα περιφερειάρχης στην Αυλώνα, όταν ξεκινήσαμε να δίνουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας -και δεν έχουμε δώσει λίγους.

Μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί 1226 τίτλοι ιδιοκτησίας και είναι έτοιμοι να μοιραστούν επιπλέον αλλοι 600. ‘Εχουν έρθει οι φάκελοι. Είναι όμως στο 4200 και έχουμε βάλει ως στόχο μέχρι τέλος Οκτωβρίου ο κάθε Χειμαρριώτης να πάρει τίτλος ιδιοκτησίας . Μετά επόμενος στόχος είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας στα αγροκτήματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βαγγέλη Τάβου

Ήσασταν περιφερειάρχης Αυλώνα. Για ποιο λόγο επιλέξατε να τρέξετε στην κούρσα για τον δήμο Χειμάρρας ;

Αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τον Δήμο Χειμάρρας όπως για τα προβλήματα που ο Δήμος είχε κατά καιρούς και τα θέματα τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλές φορές και κρίσεις όχι μόνο στην Χειμάρρα αλλά έχουν ξεπεράσει και τα σύνορα της της Αλβανίας και τελευταία έχουν φτάσει μέχρι να παγώσουν και τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας -Αλβανίας.

Σε αυτές τις συνθήκες πρωθυπουργός με κάλεσε και μου ζήτησε να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μακρά πήρα στην πολιτική, στην διαχείριση. Εκτός από βουλευτής 24 χρόνια, έχω διατελέσει επίσης Υπουργός Υγείας, αντιπρόεδρος της Βουλής και λόγω του προγραμματισμού του Δήμου Χειμάρρας χρειαζόταν κατά τον πρωθυπουργό ένας άνθρωπος με μία πείρα για να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα τα οποία που οι κάτοικοι της Χειμάρρας έχουν και είχαν όχι μόνο σήμερα αλλά περίπου 34 χρόνια.

Λόγου χάρη το πρόβλημα με το περιουσιακό, το οποίο δεν έχει λυθεί όχι μόνο σ’ αυτή την κυβέρνηση . Θα έπρεπε να είχε λυθεί από το 1991. Σήμερα, 34 χρόνια μετά και ξεκίνησε να λυθεί τελικά πριν από τρεις μήνες. Ένα θέμα το οποίο, με πολύ δίκιο όλοι Χειμαρριώτες ύψωσαν κατά καιρούς φωνή τους για ένα δίκιο πράγμα το οποίο έπρεπε να το έχουν αποκτήσει το περιουσιακό. Έπρεπε να το έχουν αποκτήσει εδώ πολλά χρόνια. Πέρασαν κυβερνήσεις, άλλαξαν κυβέρνησεις , πέρασαν βουλευτές είπαν τα δικά τους τα ψέματα και τελικά σας είπα ξεκίνησε να λύνεται όταν διορίστηκα περιφερειάρχης στην Αυλώνα όπου ξεκινήσαμε να δίνουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας και δεν έχουμε δώσει λίγους. Μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί 1226 τίτλοι ιδιοκτησίας και είναι έτοιμοι να μοιραστούν επιπλέον αλλοι 600 . ‘Εχουν έρθει οι φάκελοι. Είναι όμως στο 4200 και έχουμε βάλει ως στόχο μέχρι τέλος Οκτωβρίου ο κάθε Χειμαρριώτης να πάρει τίτλος ιδιοκτησίας. Μετά επόμενος στόχος οι τίτλοι ιδιοκτησίας στα αγροκτήματα .

Αν εκλεγείτε , θεωρείτε πώς θα λειτουργήσετε ως γέφυρα για την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας ;

Καταρχήν είμαι ‘Ελληνας και το ξέρουν όλοι. Ήμουν Έλληνας βουλευτής στην αλβανική Βουλή για όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι ένας άνθρωπος με μία πολιτική καριέρα στην οποία έχω προσπαθήσει και έχω συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων. Έχω συμβάλει διαχρονικά στην επίλυση των θεμάτων των οποίων θα μπορούσαν και πριν στην δική μου περιοχή να δημιουργούσαν προβλήματα και κρίσεις αλλά ουδέποτε το επέτρεψα.

Έχω συμβάλει στην επίλυση με χαμηλούς τόνους γιατί πιστεύω ατράνταχτα σε συνεργασία. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν έχει λύση εάν υπάρχει βούληση να λυθεί αυτό το πρόβλημα και έτσι έχω λειτουργήσει στην πολιτική του καριέρα. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ πιστεύω πως και εδώ στην Χειμάρρα θα μπορέσουμε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λύσουμε πολλά προβλήματα που ενοχλούν τους κατοίκους Χειμάρρας και να μην υπάρχει πια πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην σχέσεις των δύο χωρών. Εγώ πιστεύω και η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα επωφεληθεί λόγω των καλών σχέσεων.

Δεν θα πρέπει να ενοχλούμε συνέχεια την πατρίδα μας την Ελλάδα για οτιδήποτε πρόβλημα γιατί θα πρέπει να το λύσουμε εμείς εδώ οι Έλληνες εκλεγμένοι που είμαστε εδώ επιμένοντας στην αλβανική κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας . Αυτό που έχω κάνει στη Δρόπολη θα κάνω και στην Χειμάρρα και είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρω.

Έχετε επιλεγεί προσωπικά από τον Έντι Ράμα ως υποψήφιος για τις εκλογές στον δήμο της Χειμάρρας. Εκτιμάτε πώς ο Αλβανός πρωθυπουργός με τη κίνηση να επιλέξει εσάς έναν προβεβλημένο μειονοτικό επιχειρεί να εκτονώσει την κατάσταση μετά την σύλληψη και την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη ;

Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού. Εγώ σας είπα το λόγο που ο πρωθυπουργός ζήτησε από εμένα να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας. Πρέπει να σας πω ότι οι πολιτικές μου σχέσεις όχι οι ανθρώπινες με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα δεν ήτανε καλύτερες που θα μπορούσαν να ήταν και όχι μόνο τώρα αλλά διαχρονικά.. ‘Εχω 14 χρόνια με τον Έντι Ράμα που πολιτικά δεν τα έχουμε πάει καθόλου καλά. Ήμουν στην αντιπολίτευση ένας από τους πιο ισχυρούς και άγριους αντιπολιτευτές του Ράμα , οπότε δεν είναι ότι ο Ράμα με προσκάλεσε ως έναν δικό του συνεργάτη. Με προσκάλεσε ο ίδιος για να επιλύσουμε κάποια θέματα γιατί υπάρχει απ’ ό,τι καταλαβαίνω και η δική του θέληση να λύσει αυτά τα προβλήματα ώστε αυτά τα προβλήματα να μην είναι πια εμπόδιο στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ποιο είναι το κλίμα καθ’ οδόν προς την τοπική κάλπη ;

Υπάρχει ηρεμία . Αυτό που εισπράττω εγώ στις συναντήσεις που πραγματοποιώ σε όλα τα χωριά του Δήμου Χειμάρρας είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για διάφορα θέματα. Την ίδια στιγμή βλέπω και έναν προβληματισμό για τα θέματα που τους έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και που περιμένουν να λυθούν. Είναι μία προεκλογική καμπάνια ήρεμη , πολιτισμένη που μέχρι στιγμής να υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι και η Χειμάρρα είναι ένας δήμος με υψηλό επίπεδο κουλτούρας και πολιτισμού και δεν επιτρέπει κάτι άλλο εκτός από μία τέτοια καμπάνια ήρεμη και πολιτισμένη .

Ο Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος επίσης έχει ριχτεί στην εκλογική μάχη κατέθεσε στην Ειδική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος – SPAK, τις αντιρρήσεις του σχετικά με την υποψηφιότητά σας υποστηρίζοντας ότι μεταφέρατε τη ληξιαρχική σας πράξη από τη Δρόπολη στη Χειμάρρα. Επιτρέπεται αυτό;

Ο εκλογικός νόμος της Αλβανίας λέει ότι για να είσαι υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να είσαι κάτοικος αυτού του δήμου. Εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο εκτός από το συνταγματικό δικαίωμα να πάρω α τα δικαιώματα μου από την περιφέρεια Αργυροκάστρου και να τα μεταφέρω στο δήμου Χειμάρρας, σε έναν δήμο στον οποίο έχω σπίτι. Είναι δικό μου σπίτι. Δεν έχω δικαίωμα να ζήσω;

Δηλαδή εσείς αν είστε στην Αθήνα και θέλετε να ζήσετε στο σπίτι που έχετε στα Γιάννενα σας σταματάει κανείς;. Δεν έχει λογική.

Είμαι βέβαιος ότι το έκανε για να δείξει προς τα έξω «Δείτε τι έκανε ο Τάβος. Τον πάω στο SPAK». Είτε για να προετοιμάσει το έδαφος για την ήττα και να πει μετά ότι όλα αυτά έγιναν γιατί ο Τάβος και κάποια άνθρωποι του έχουν μεταφέρει τα εκλογικά δικαιώματα. Δεν με ενοχλεί και δε με απασχολεί καθόλου. Αυτό είναι δικαίωμα του να κάνει ό,τι θέλει. Εγώ δεν έχω ασχοληθεί καν με τον αντίπαλο μου. Δεν τον θεωρώ αντίπαλο. Αντιθέτως, έχει και αυτός κάθε δικαίωμα όπως και εγώ να θέσει υποψηφιότητα να θέσει υποψηφιότητα στο δήμο Χειμάρρας. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στη δικιά μου πολιτική καριέρα με τους αντιπάλους μου. Δεν τους έχω αναφέρει πουθενά.

Όπως και εγώ έχω το δικό μου πρόγραμμα και το παρουσιάζω στους ψηφοφόρους έτσι και ο Γκικουρίας , δεν ξέρω αν έχει πρόγραμμα , δε με ενδιαφέρει ούτε αυτό διότι λέει ότι « το πρόγραμμα μου είναι το πρόγραμμα του Φρέντη ». Κανένα πρόβλημα όπως λέγανε και στην Αμερική το πρόγραμμα του Ρήγκαν και ο άλλος που θα έρθει θα λέει πάλι το πρόγραμμα του Ρήγκαν . Δεν ασχολούμαι με τον αντίπαλο .Λέει ότι ήρθε από την Αμερική γιατί τον πονάει και ενδιαφέρεται για την Χειμάρρα. Έχω όμως μία ερώτηση και θέλω να την θέσω μέσω αυτής της συνέντευξης.

Εάν ο Πέτρος Γκικουρίας που ήρθε από την Αμερική και ενδιαφέρεται τόσο πολύ και λογικό να πονάει την Χειμάρρα, χάσει τις εκλογές που θα τις χάσει, είμαι σίγουρος θα μείνει εδώ να συμβάλει για το καλό της Χειμάρρας;

Να συμβάλλει στην ανάπτυξη Χειμάρρας μετά την ήττα του; Εγώ έχω μία πρόταση. Μακάρι πραγματικά να πει ότι θα μείνει εδώ γιατί θα του έκανα την πρόταση να έρθει στο δικό μου επιτελείο μετά τις εκλογές και να έρθει και γιατί όχι και ως αντιδήμαρχος Χειμάρρας Να συνεργαστούμε μαζί για το καλό της Χειμάρρας.

Η Χειμάρρα το θέλει συνεργασία. Δεν μπορεί να πάμε συνέχεια με εντάσεις όχι μόνο προεκλογικές αλλά και εκτός εκλογών. Μακάρι να δεχτεί και να γίνει αντιδήμαρχος Χειμάρρας το λέω δημόσια αυτό. Τον περιμένω. Περιμένω απάντηση του.

Το μήνυμα σας για τις συγκεκριμένες εκλογές ;

Το λέω συνέχεια. Το μήνυμα μου είναι λύσεις και όχι κρίσεις. Αυτό λέω και στους κατοίκους της Χειμάρρας από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Χειμάρρα. Εγώ αυτός ο πολιτικός είμαι που δίνω λύσεις και δεν επιτρέπω ποτέ να δημιουργηθεί μέσω των προβλημάτων η κρίση. Θα είμαι δίπλα στην Χειμάρρα και στους κατοίκους για οτιδήποτε προβληματισμό θα έχουν για κάθε πρόβλημα. Το γραφείο του δημάρχου Χειμάρρας θα είναι πάντα ανοιχτό για αυτούς. Γιατί εγώ θεωρώ πώς το γραφείο του δήμου Χειμάρρας είναι το γραφείο των ψηφοφόρων και των κατοίκων της Χειμάρρας και όχι του εκάστοτε δημάρχου. Διότι πιστεύω ατράνταχτα ότι οι δημότες Χειμάρρας έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρήσουν αυτό το γραφείο δικό τους . Ο δήμος είναι δικός τους. Σε διάφορες συνεντεύξεις λέω στους συναδέλφους σας « Αφήστε τους Χειμαρριώτες να ζήσουν έτσι όπως θέλουν .Έχουν τη γλώσσα τους, έχουν τα ήθη και τα έθιμα τους , είναι Έλληνες αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες ». Οπότε από μένα θα έχουν κάθε στήριξη να εκφραστούν ελεύθερα γιατί και εγώ είμαι Έλληνας. Να συνεργαστούν ο ένας με τον άλλον για την ανάπτυξη της Χειμάρρας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button