Κόσμος

Ο ηγέτης της Χαμάς Σινουάρ μπορεί να άφησε εντολή να σκοτώσουν όλους τους ομήρους αν πέθαινε

Φόβους ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ ενδέχεται να έχει δώσει εντολή να εκτελεστούν οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα σε περίπτωση θανάτου του, εκφράζει ένας από τους κορυφαίους διαπραγματευτές ομήρων του Ισραήλ.

«Είναι μια στιγμή είτε ευκαιρίας είτε καταδίκης», δήλωσε ο Γκέρσον Μπάσκιν, ο διαπραγματευτής που επέβλεψε την απελευθέρωση του Sinwar, μαζί με άλλους 1026 Παλαιστίνιους κρατούμενους, το 2011 σε αντάλλαγμα για τον απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, όπως δηλώνει στο The Telegraph.

«Μια στιγμή καταδίκης, διότι υπάρχουν φήμες ότι ο Σινουάρ έδωσε οδηγίες στους ανθρώπους που κρατούσαν ομήρους ότι σε περίπτωση που σκοτωθεί ο ίδιος, θα πρέπει να σκοτώσουν τους ομήρους τους».

Ο Σινουάρ σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε μια τυχαία συνάντηση με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στη νότια Γάζα.

Τη στιγμή του θανάτου του, 101 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνταν αιχμάλωτοι στον θύλακα, τουλάχιστον 60 από τους οποίους πιστεύεται ότι ήταν ζωντανοί.

Η δυσχερής θέση τους μπορεί να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς που τους κρατούν, καθοδηγούνται τώρα από τον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον Μοχάμεντ.

Ο κ. Μπάσκιν δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσει τις φήμες για εντολή θανάτου ή, αν υπήρχε, ή αν είχε ήδη εκτελεστεί.

Ωστόσο, η φήμη θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη», είπε, αναφέροντας τους έξι ομήρους που σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο αφού οι IDF έκλεισαν τη σήραγγα στην οποία κρατούνταν.

«Είδαμε τους έξι ομήρους να σκοτώνονται όταν το Ισραήλ εισήλθε στη σήραγγα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Απλά δεν ξέρουμε», είπε.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να αντανακλούσε αυτόν τον φόβο όταν δήλωσε μετά τον θάνατο του Σινουάρ την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα προσφέρει οικονομική ανταμοιβή και ασφαλή διέλευση σε όποιον στη Γάζα βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπάσκιν, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς για πάνω από δύο δεκαετίες και του οποίου ο ξάδελφος της συζύγου απήχθη και δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιους τρομοκράτες, δήλωσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια εκεχειρία και μια επιτυχή ανταλλαγή ομήρων.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτιόταν από τις ΗΠΑ που θα έκαναν πλήρη χρήση της οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής που έχουν έναντι του Ισραήλ, πρόσθεσε.

«Είναι μια στιγμή ευκαιρίας όπου το Ισραήλ θα πρέπει να απευθύνει μια πολύ σαφή έκκληση ότι όποιος κρατάει όμηρο και τον απελευθερώσει θα του δοθεί ελεύθερη διέλευση για τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη Γάζα σε άλλη χώρα, καθώς και πολλά χρήματα», σημειώνει.

«Προκειμένου να τους ενθαρρύνει να το κάνουν αυτό, το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να απευθυνθεί στην Αίγυπτο και το Κατάρ και να τους πει να ανανεώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις, όχι για τη συμφωνία που διαπραγματεύονται χωρίς επιτυχία εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, αλλά για μια συμφωνία που θα φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους πιο γρήγορα και θα απαιτούσε προφανώς από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο», προσθέτει.

«Δυστυχώς, αυτό μάλλον δεν θα συμβεί, εκτός εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν βάλει πολύ μεγάλο βάρος και διασφαλίσει ότι ο Νετανιάχου θα συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο, διότι χωρίς αυτό, ο Νετανιάχου δεν θα τερματίσει τον πόλεμο», υπογραμμίζει.

Η απελευθέρωση Σαλίτ

Ο Μπάσκιν αναδείχθηκε ως ο κύριος διαπραγματευτής της Χαμάς στο Ισραήλ όταν ο Σαλίτ απήχθη από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς σε επίθεση εναντίον ισραηλινού φυλακίου το 2006.

Οι ηγέτες του Ισραήλ ήταν αρχικά απρόθυμοι να συμφωνήσουν με τα αιτήματά του, αλλά όταν ο κ. Σαλίτ απελευθερώθηκε το 2011, η κοινή γνώμη είχε μετατοπιστεί συντριπτικά υπέρ μιας συμφωνίας.

Ωστόσο, το τίμημα που πλήρωσε το Ισραήλ ήταν βαρύ. Από τους 1.207 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν τότε, συμπεριλαμβανομένου του Σινουάρ, περισσότεροι από 300 είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία Ισραηλινών πολιτών.

Τέσσερις από αυτούς ήταν υπεύθυνοι για την απαγωγή και τη δολοφονία του ξαδέλφου της συζύγου του Μπάσκιν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button