Κόσμος

Ο πόλεμος στη Γάζα τη γύρισε στο 1955 – Σχεδόν στο 100% το επίπεδο φτώχειας

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία και έχει αφήσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Γάζας αντιμέτωπο με τη φτώχεια, με δείκτες ποιότητας ζωής όπως η υγεία και η εκπαίδευση να έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από 70 χρόνια. 

Αυτό αναφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Παρουσιάζοντας μια μελέτη σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, η Τσιτόσε Νογκούτσι του UNDP αναφέρει ότι η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών -της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης- είναι σήμερα κατά 35% μειωμένη από ό,τι ήταν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο, που οδήγησαν στον πόλεμο.

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα του πολέμου, ενώ η ανεργία ανέρχεται τώρα στο 80%.

«Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει πρωτοφανή επίπεδα οπισθοδρόμησης», λέει σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη μέσω μιας γραμμής που μερικές φορές τρίζει από την Ντέιρ Αλ Μπαλάχ.

«Για τη Γάζα, αντιστρέφοντας την ανάπτυξη κατά περίπου 70 χρόνια μέχρι το 1955» υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Ακόμη και υπό βέλτιστες συνθήκες, με τη διεθνή βοήθεια να παραμένει στα σημερινά επίπεδα και να εισρέει απρόσκοπτα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομική παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα, σημειώνει η ίδια.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ιραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.200 άτομα έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη Γάζα. Σχολεία νοσοκομεία και άλλες υποδομές έχουν ισοπεδωθεί. Σχεδόν 43.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Περίπου 3, 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, 2,3 εξ αυτών στη Γάζα και 1.5 εξ αυτών παιδιά έχουν ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button