Οικονομία

Ο Τραμπ βάζει δασμούς και στην ξυλεία – Πλήγμα για τις κατασκευές στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ανακοινώσει νέους δασμούς τον επόμενο μήνα ή νωρίτερα, προσθέτοντας ξυλεία και δασικά προϊόντα στα ήδη ανακοινωθέντα σχέδια για την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, ημιαγωγούς και φάρμακα.

«Θα ανακοινώσω δασμούς σε αυτοκίνητα και ημιαγωγούς και τσιπ και φαρμακευτικά προϊόντα, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα και ξυλεία, πιθανότατα, και κάποια άλλα πράγματα μέσα στον επόμενο μήνα ή νωρίτερα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέδριο στο Μαϊάμι, σύμφωνα με το reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One καθώς ταξίδευε πίσω στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ είπε ότι σκέφτεται να επιβάλει δασμό 25% στην ξυλεία και τα δασικά προϊόντα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ γύρω στις 2 Απριλίου, όταν αναμένεται να επιβληθεί δασμός στα αυτοκίνητα περίπου στο ίδιο ποσό.

Είπε ότι αναμένει ότι οι δασμοί θα αποφέρουν μεγάλα έσοδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά προσέφερε επίσης στις χώρες μια αναστολή εάν μείωναν ή καταργούσαν τους δικούς τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι προτίθεται επίσης να επιβάλει παρόμοιους δασμούς στους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα, το τελευταίο από μια σειρά μέτρων που απειλούν να ανατρέψουν το διεθνές εμπόριο.

Μεγαλώνει η λίστα των δασμών

Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Τραμπ επέβαλε επιπλέον δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα λόγω της αποτυχίας της Κίνας να σταματήσει τη διακίνηση φαιντανύλης.

Ανακοίνωσε επίσης, και στη συνέχεια καθυστέρησε για έναν μήνα, δασμούς 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και σε εισαγωγές μη ενεργειακών προϊόντων από τον Καναδά.

Την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε σχέδια για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλες τις χώρες που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά αγαθά ή εγκαθιστούν μη δασμολογικά εμπόδια για να περιορίσουν την πρόσβαση των ΗΠΑ στις αγορές τους.

Πλήγμα για τις κατασκευές

Η μαλακή ξυλεία είναι ένα προϊόν που αποτελεί κρίσιμο συστατικό της αμερικανικής βιομηχανίας κατασκευής και το 30% αυτής προέρχεται από τον Καναδά, κάτι που ενδέχεται να ανεβάσει το κόστος κατασκευής κατοικιών, αρθροιστικά μαζί με τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Το βάρος των δασμών θα μπορούσε τελικά να πέσει στους Αμερικανούς καταναλωτές, λένε οι οικονομολόγοι και εξηγούν πως οι εισαγωγείς που πληρώνουν τους δασμούς μετακυλύουν το κόστος στους λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button