πολιτική

«Πάγωμα» στα ελληνοτουρκικά στη σκιά του Τραμπ – Μετά τον Μάρτιο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Η εποχή «Τραμπ 2.0» προκαλεί αλυσιδωτές γεωπολιτικές αντιδράσεις οι οποίες όπως αναμενόταν φτάνουν και μέχρι την γειτονιά της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αθήνα και Άγκυρα, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους «αφήνουν τη σκόνη να καθίσει» και «παγώνουν» τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο μέχρι να φανεί το πως και το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ασχοληθεί με την περιοχή.

Την ίδια ώρα το νέο οθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν, επιβαρύνει την ήδη παγωμένη ατμόσφαιρα. «Αν το ένα σύνορο του Εσκισεχίρ είναι η Θεσσαλονίκη, το άλλο σύνορο είναι η Κριμαία. Αν το ένα σύνορο είναι η Σαμαρκάνδη, το άλλο σύνορο είναι η βόρεια Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο anadolu, μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του.

Η Αθήνα επιχειρεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τον διάλογο σε «ράγες» διαμηνύοντας όμως προς πάσα κατεύθυνση πως πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν πρόκειται να κάνει. «Δεν υπάρχει η παραμικρή ενέργεια στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής που να υπονοεί, έστω, υποχωρητικότητα, πιστεύουμε στο διάλογο, γιατί μόνο μέσω αυτού μπορούμε να διεκδικούμε για τη χώρα μας» υπογραμμίζουν Κυβερνητικά στελέχη.

«Ο διάλογος δεν παγώνει» υπογράμμισε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξηγώντας όμως πως όσο η Τουρκία διασυνδέει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με άλλα θέματα, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν μπορεί να εκκινήσει.

Στον «πάγο» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανώτατη Κυβερνητική πηγή εξηγούσε πριν λίγα 24ωρα πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πηγαίνει όλο και πιο πίσω, η συνάντηση που αρχικά αναμενόταν να γίνει τον Δεκέμβριο του 2024 μετατέθηκε για τον Ιανουάριο, μετά για τον Φεβρουάριο και τώρα πηγαίνει τον Μάρτιο και αν.

Η νέα συνάντηση που αναμένεται να γίνει στην Άγκυρα συμφωνήθηκε τον Μάιο στην τελευταία αντίστοιχη συνάντηση των ηγετών στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τώρα όλα δείχνουν πως πρώτα θα λάβει χώρα πενταμερής για το Κυπριακό (ίσως μέσα στον Μάρτιο) και μετά το ΑΣΣ.

Για την Αθήνα η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως λένε διπλωματικές πηγές, το Κυπριακό είναι και πάλι ενεργό και μάλιστα υψηλά στην ατζέντα του ΟΗΕ, εξ ου και η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζουν πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβαλε στην επανεκκίνηση των συζητήσεων και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την πρόοδο τους.

«Να κάτσει η σκόνη»

Η Αθήνα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις πρώτες κινήσεις της διακυβέρνησης Τραμπ. Η τοποθέτηση Ρούμπιο στο Υπ. εξωτερικών καθησυχάζει καθώς έχει ιστορικό στήριξης των ελληνοκυπριακών θέσεων και εκτιμάται πως η αμυντική σχέση με τις ΗΠΑ δεν θα αμφισβητηθεί από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία δεν παραμένει για τις ΗΠΑ χώρα «κλειδί». Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρούμπιο είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χ. Φιντάν την περασμένη Τετάρτη. Ο Ρούμπιο υπογράμμισε την «ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία και να διασφαλιστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα αποτρέψει τον κίνδυνο η χώρα να μετατραπεί σε πηγή διεθνούς τρομοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Άγκυρα αναμένουν την αποσαφήνιση του τοπίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου την ίδια ώρα αναζητούν σημεία επαφής με την νέα αμερικανική διοίκηση.

Στις εξαγγελίες του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν προτάσεις οι οποίες στην Ελλάδα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη και ήδη εφαρμόζονται και αφορούν σε ένα πλέγμα δράσεων για τον περιορισμό και την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ο Υπ. Επικρατείας Μ. Βορίδης, προσθέτοντας πως «παρά τις επιθέσεις φιλίας του κυρίου Ερντογάν προς τη νέα ηγεσία, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται έμπρακτα από τις ΗΠΑ ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και σε μια περίοδο εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ως στρατηγικός εταίρος».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button