Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Ας μειώσουμε τους 20,5 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο

Σε μια συντονισμένη αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου, καλεί όλους τους πολίτες η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, έχει ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια, καλώντας όλες τις χώρες να έχουν ένα νέο συνολικό «Εθνικό Καρδιαγγειακό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας απαιτεί στρατηγικές που είναι προσαρμοσμένες στο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό πλαίσιο και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Σηματοδοτώντας τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, το WHF ελπίζει ότι το κάλεσμα για δράση θα εμπνεύσει μια πιο ισχυρή και συντονισμένη απάντηση στην καρδιαγγειακή νόσο, η οποία ευθύνεται για περισσότερους από 20,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, καθώς -έως και το 80% των θανάτων από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια- μπορούν να προληφθούν.

Την ίδια στιγμή τα πρώτα ευρήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς δείχνουν ότι μόλις το 7% των χωρών έχουν αυτόνομα σχέδια ή στρατηγικές για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου. Αντίθετα, το 87% των χωρών έχουν ήδη αναπτύξει Εθνικά Σχέδια Δράσης για τον Καρκίνο, αποδεικνύοντας την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί και για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις χώρες με αυτόνομο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ή Στρατηγική για την καρδιαγγειακή νόσο έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.

Ο υψηλός αριθμός θανάτων από καρδιακές παθήσεις σε συνδυασμό με τα λιγοστά σχέδια για την αντιμετώπιση της νόσου, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τις υπόλοιπες χώρες να αναπτύξουν προσαρμοσμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, το οποίο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου – ευαισθητοποιώντας για την καρδιαγγειακή νόσο, ζητώντας καλύτερες πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερη χρηματοδότηση για την έρευνα για την υγεία της καρδιάς.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής κ. Γ. Κοχιαδάκης αναφέρει: «Με το δεδομένο ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις κατέχουν την πρώτη θέση στη νοσηρότητα και θνητότητα του ελληνικού πληθυσμού, οι προσπάθειες για πρόληψη από τα καρδιαγγειακά και για συντονισμένη καταπολέμηση της νόσου σε εθνικό επίπεδο πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε όλοι οι πολίτες, να έχουν ευρεία γνώση του τι ακριβώς σημαίνει καρδιαγγειακή νόσος και τις συνέπειές της, όπως επίσης να έχουν στη διάθεσή τους “εργαλεία” πρόληψης αλλά και εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη για την αντιμετώπισή των καρδιαγγειακών».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ενθαρρύνει τους πολίτες να υπογράψουν το αίτημα και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για εντατικοποίηση των πολιτικών που θα βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και θα συμβάλλουν στην πρόληψη των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από καρδιαγγειακή νόσο.

Υπογράψτε την πρώτη παγκόσμια αίτηση για την υγεία της καρδιάς παρακάτω:

https://world-heart-federation.org/world-heart-day/petition/

Το μήνυμα των γιατρών του Πειραιά

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης δηλώνει τα ακόλουθα:

«Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε την καρδιά μας λίγο παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως, διότι όσο είναι αυτή υγιής, τόσο εμείς θα αντλούμε δύναμη, ευεξία και ζωή εφ’ όσον αποτελεί την κινητήρια δύναμη του οργανισμού μας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 17,1 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακές παθήσεις, σίγουρα τότε πρέπει να αλλάξουμε τρόπο και ρυθμούς στη ζωή μας.

Πριν από ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται συστηματική σωματική άσκηση, διατήρηση του βάρους και της περιφέρειας της μέσης υπό έλεγχο, υγιεινή διατροφή με μόνο 6 γραμμάρια άλατος, ημερησίως και διακοπή του καπνίσματος. Η καρδιά μαζί με τον εγκέφαλο είναι τα βασικά συστατικά της υπόστασής μας. Όσο τα προστατεύουμε, τόσο κερδίζουμε ζωή».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button