Πακέτο μέτρων για τις τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες – Έρχεται παρέμβαση για τα ακίνητα
Νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις των τραπεζών σε πέντε «μέτωπα» ετοιμάζει η κυβέρνηση για να θέσει υπό έλεγχο τις υψηλές προμήθειες, αλλά και να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα ακινήτων σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στο στεγαστικό.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, εκανε λόγο για «ψαλίδι» κατά 50% στις προμήθειες των τραπεζών για πληρωμές και εμβάσματα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά της» την Κυριακή, κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού με τις σχετικές εξειδικεύσεις να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη
Μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΘΟ θεωρείται σχεδόν δεδομένη η νομοθετική ρύθμιση για μείωση των προμηθειών που εισπράττουν από τους πολίτες για μια σειρά από συχνές συναλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται -κατά περίπτωση, όπως πχ στις προμήθειες για εμβάσματα και διατραπεζικές μεταφορές η μείωση να είναι και μεγαλύτερη του 50%.
Άλλες προμήθειες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» περιλαμβάνουν το κόστος για επανέκδοση κάρτας (πιστωτικής ή χρεωστικής), αλλά και το κόστος για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης με τους τραπεζίτες την Παρασκευή 6/12 στο «τραπέζι» των συζητήσεων βρέθηκε και το ενδεχόμενο να επιβληθεί επιπλέον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους από κόκκινα δάνεια.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι τράπεζες από την πλευρά τους ζητούν να πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις και σε ακίνητα που δεν έχουν τακτοποιηθεί πλήρως, τονίζοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούν να «πέσουν» στην αγορά περισσότερα από 15.000 ακίνητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Τα άλλα μέτρα φαίνεται πως αφορούν σε διευκόλυνση δανειοληψίας από επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες και αυξημένα επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά.
Ωστόσο, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε όλα μπορούν να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πέντε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα που θα λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και θα αντανακλούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών των τραπεζών.
Αυτές είναι:
- Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού.
- Στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών.
- Πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
- Αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν.