Πανελλαδικές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις – Πώς θα ενημερωθείτε και οι τελικές εκτιμήσεις
Αντίστροφα μετρούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων τις ώρες για την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή τους στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας θα γίνουν πιθανότατα αύριο, Παρασκευή (26/07) ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα (29/07).
Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι η δημοσιοποίηση των βάσεων θα γινόταν στις 29 ή 30 Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, οι ανακοινώσεις θα γίνουν νωρίτερα.
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι
Οι μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που εξετάστηκαν στις φετινές Πανελλήνιες 2024, θα ενημερωθούν για τις βάσεις είτε στις σχολικές τους μονάδες, όπου θα αναρτηθούν οι σχετικές καταστάσεις είτε στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ μπορούν να αναζητήσουν εάν και σε ποιο πανεπιστημιακό τμήμα εισάγονται στην ιστοσελίδα
όταν ανακοινωθούν οι Βάσεις 2024, εκτός από τα σχολεία, θα αναρτηθούν και στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να αναζητήσουν εάν και πού εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr/, με τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους.
Όσοι μαθητές έχουν υποβάλει σχετική αίτηση, θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο τη σχολή στην οποία εισάγονται.
Οι εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν οι βάσεις
Τις εκτιμήσεις του για τις φετινές βάσεις των Πανελληνίων, την ώρα που η αγωνία για τους υποψηφίους και τους γονείς τους έχει χτυπήσει κόκκινο, παρουσίασε o εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, στο 1ο και το 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση, ενώ στο 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο θα σημειωθεί μικρή άνοδος.
Συγκεκριμένα, για το πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών (1ο επιστημονικό πεδίο) είπε ότι «αναμένουμε πτώση από 40 έως 130 μόρια, λόγω κακών επιδόσεων στην Ιστορία και μειωμένων αριστούχων στα Αρχαία».
Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών περιμένουμε πτώση της τάξης των 500-600 μορίων λόγω των δύσκολων θεμάτων στη Φυσική και τα Μαθηματικά, με τον κ. Στρατηγάκη να υπογραμμίζει ότι στο εν λόγω πεδίο θα σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση.
Αντίθετα, στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας εκτιμά ότι θα σημειωθεί μικρή άνοδος παρά τις δυσκολίες στο μάθημα της Φυσικής αφού «στη Χημεία και τη Βιολογία οι υποψήφιοι είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, οπότε αντέστρεψαν την κακή πορεία στη Φυσική», τονίζοντας ότι η Ιατρική Αθήνας θα ανέβει κατά περίπου 50 μόρια.
Τέλος, στο 4ο πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών, η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 250 μόρια λόγω καλύτερων επιδόσεων στο μάθημα της Οικονομίας. «Σε κάποια τμήματα μπορεί η άνοδος να φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια ανάλογα με τη ζήτηση», επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης.
Ο παράγοντας «ζήτηση»
Ο κ. Στρατηγάκης σημείωσε ότι οι σχολές με τις μεγαλύτερες πτώσεις και αυξήσεις βάσεων επηρεάζονται από τις επιδόσεις των φοιτητών και τη ζήτηση:
«Υπάρχουν σχολές που γίνονται δημοφιλείς ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας» σχολίασε υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαγγελμάτων του μέλλοντος, όπως η Νοσηλευτική και η Πληροφορική.
«Η νοσηλευτική ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο» δήλωσε ενώ για τους μηχανολόγους μηχανικούς τόνισε ότι έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη δυνατότητα τηλεργασίας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.