Επικαιρότητα

Παπαζάχος στο CNN Greece: «Δεν αποκλείεται σεισμός 6,5 Ρίχτερ» – Το καλό και το κακό σενάριο

Την άποψη ότι η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων θα διαρκέσει για αρκετό ακόμα διάστημα -εβδομάδες ή και μήνες- εξέφρασε στο CNN Greece ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος, εκτιμώντας παράλληλα τα δύο πιθανότερα σενάρια, το καλό και το δυσμενές, όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, την ώρα που η ανησυχία κορυφώνεται.

«Έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη σεισμική ακολουθία σε ρήγματα βορειοανατολικά, νοτιοδυτικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανύδρου, σε ένα μήκος 25 χλμ, με επεισοδιακό χαρακτήρα, με πολλούς, ισχυρούς σεισμούς που ανά διαστήματα είναι σε ύφεση και άλλες φορές δραστηριοπούνται ξανά» αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

«Η σεισμικότητα αυτή είναι αρκετά πρωτόγνωρη, με τέτοιες συνεχόμενες ακολουθίες, με τέτοια χαρακτηριστικά και σε τόσο μεγάλα μεγέθη. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που αναγκαστικά μας οδηγεί σε δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις, μια πιο πιθανή και μια λιγότερο πιθανή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για «σεισμική κρίση» μηνών

Μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω κατάσταση στο νησί της Σαντορίνης και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, είτε για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, με αντίστοιχους σεισμούς ή λίγο μεγαλύτερα μεγέθη τύπου της τάξης των 5,4 Ρίχτερ, τα οποία ανήκουν στην «οικογένεια» των μεγεθών που σημειώνονται τώρα.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα για έναν ισχυρότερο σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο.

«Το πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για θαλάσσια περιοχή, άρα οι εκτιμώμενες επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τη στεριά. Συνεπώς, τα γειτονικά νησιά που απέχουν απόσταση περίπου 25 χλμ, λαμβάνουν μικρότερες σεισμικές δονήσεις σε σχέση με έναν ισχυρό σεισμό», τόνισε.

«Κόπωση κινδύνου»

Επιπλέον, ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για «κόπωση κινδύνου» εκφράζοντας φόβους να συμβούν αντίστοιχες καταστάσεις με εκείνη του κορωνοϊού.

«Δυστυχώς και στη μια περίπτωση και στην άλλη, το χρονικό διάστημα που η σεισμικότητα θα ταλαιπωρεί την περιοχή είναι εκτεταμένο και πρέπει να δώσουμε και σε αυτό μια προσοχή, γιατί υπάρχουν φόβοι να εμφανιστεί αυτό που λέμε ”κόπωση κινδύνου” δηλαδή και ο κόσμος και οι επιστήμονες αλλά και η πολιτεία να κουραστούν από αυτή τη συνεχή σεισμική έκθεση στον κίνδυνο, με τη διαχείριση αυτού του κλίματος να είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Το σενάριο των 6,5 Ρίχτερ

Παράλληλα, τόνισε ότι «από τα μήκη των ρηγμάτων και τη διάσταση της περιοχής μπορούμε να πιθανολογήσουμε το σενάριο ακόμη και για 6,5 Ρίχτερ ως ένα ανώτατο όριο», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα είμαστε στη λογική του βλέποντας και κάνοντας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα και πως η σεισμική ακολουθία μπορεί να «κλείσει» είτε με έναν σεισμό της τάξης των 5,8 Ρίχτερ ή και 6,2 Ρίχτερ ως προς τα μεγέθη.

«Δεν χρειάζεται να κάνει απαραίτητα 6 Ρίχτερ, μπορεί να κάνει και ένα 5,5 και να κουνήσει περισσότερο την περιοχή ή να γίνει μια βραχόπτωση και να έχουμε τραυματισμό και θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Μας απασχολεί οι κάτοικοι να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί, οι οποίες δεν έχουν φτιαχτεί για ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, έχουν φτιαχτεί και για την ίδια την ακολουθία», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος, σημειώνοντας ότι το πιο δύσκολο είναι να μείνει σε εγρήγορση ο κόσμος και να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο δήμος Αμοργού, μετά τον δήμο Θήρας, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης (12/02) μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ μια ώρα αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ. Επιπλέον, σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού, στις 10:29.

Ακολούθησε μπαράζ μικρότερων σεισμών με λίγα λεπτά διαφορά.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, χθες, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν 1.100 σεισμοί. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή (14/02), ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις και τα επικίνδυνα για κατολισθήσεις σημεία.

Το Σάββατο (15/02) θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή.

Πάνω από 15.300 σεισμοί στις Κυκλάδες

Παράλληλα, πάνω από 15.300 σεισμούς κατέγραψε από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025 στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωση την Τετάρτη (12/02).

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά της Ανύδρου, ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος.

Μόνο τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου έγιναν περισσότεροι από 1.200 σεισμοί, οι 13 τεσσάρων Ρίχτερ, τέσσερις 4,5 R, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,2, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button