Κόσμος

Περαιτέρω συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα γίνουν «τις επόμενες ημέρες»

Για συνέχιση των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων, «τις επόμενες ημέρες», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, επέστρεψε στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στη Ντόχα, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε δήλωση σήμερα Δευτέρα (28/10).

Τα μέρη στη Ντόχα συζήτησαν κυρίως «ένα νέο ενιαίο περίγραμμα» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων που συνδυάζει «προηγούμενες προτάσεις» και ενσωματώνει «τα κύρια ζητήματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε η δήλωση.

Περαιτέρω συνομιλίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν «τις επόμενες ημέρες» μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς, με επίκεντρο την εξέταση της «σκοπιμότητας» των επίσημων συνομιλιών και τη «συνεχιζόμενη προσπάθεια προώθησης μιας συμφωνίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του PMO.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στους Lauren Izso, Niamh Kennedy, Jeremy Diamond και Becky Anderson του CNNi, ότι οι όροι της μελλοντικής συμφωνίας δεν έχουν, σε καμία περίπτωση, «ψηθεί πλήρως» και δεν έχουν ακόμη συζητηθεί επίσημα με τη Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να περιμένει να δει εάν η Χαμάς είναι έτοιμη να συμμετάσχει αξιόπιστα σε διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Γιάχια Σινγουάρ από το Ισραήλ στις αρχές του μήνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τα ενδιαφερόμενα μέρη της περιοχής, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να καθορίσει εάν υπάρχουν νέες διατυπώσεις της συμφωνίας που είναι στο τραπέζι εδώ και μήνες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια σημαντική πρόοδο. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, λέει ο Μίλερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την συνάντηση στη Ντόχα.

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη διορίσει νέο ηγέτη για να αντικαταστήσει τον Σινουάρ και αυτή τη στιγμή διευθύνεται από ένα συμβούλιο. «Κάποια στιγμή, θα περάσουν από μια διαδικασία για να επιλέξουν έναν νέο ηγέτη και νομίζω ότι τα αποτελέσματα των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν εάν υπήρξε αλλαγή στη στάση τους», είπε ο Μίλερ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button