Οικονομία

Πετρέλαιο και χρυσός κερδίζουν έδαφος – Οι προβλέψεις της UBS

Ακόμη υψηλότερα αναμένεται να φτάσει η τιμή του χρυσού τους επόμενους 6-12 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, με την επενδυτική τράπεζα να αποδίδει την άνοδο στη μεγαλύτερη επενδυτική ζήτηση, καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ μειώνονται και των ισχυρών, συνεχιζόμενων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, ο ελβετικός οίκος βλέπει τα αποθέματα να συνεχίζουν να μειώνονται και αναμένει ότι το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ θα κινηθεί και πάλι πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι.

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS για τον Νοέμβριο, «ο χρυσός παραμένει μια καλή αντιστάθμιση», μέσα σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο.

«Μας αρέσει ο χρυσός» σημειώνουν οι αναλυτές, λόγω του χαμηλότερου μεριδίου του στον τομέα των εμπορευμάτων έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς βλέπουν ακόμη υψηλότερες τιμές κατά τους επόμενους 6-12 μήνες.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο, οι αναλυτές αναμένουν ότι το Brent θα κινηθεί και πάλι πάνω από τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι.

Η πρόβλεψη για τον χρυσό

Η τελευταία έκθεση για τα ETF χρυσού που δημοσίευσε το συμβούλιο του World Gold δείχνει συνεχείς εισροές για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με την υποστήριξη κυρίως από τους αγοραστές των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι στη Μέση Ανατολή, όπως και η αβεβαιότητα που συνδέεται με την τις εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει αυξημένη τη ζήτηση για αντιστάθμιση κινδύνου στο επόμενες εβδομάδες.

Οι κεντρικές τράπεζες και άλλα επίσημα ιδρύματα πιθανότατα θα επίσης να προσθέσουν περαιτέρω στα αποθέματα χρυσού, καθώς τα σχέδια διαφοροποίησής τους συνεχίζονται να αναπτύσσονται, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 1ο εξάμηνο του 24.

«Αναμένουμε 900-950 μετρικούς τόνους ζήτησης για το σύνολο του έτους έναντι άνω των 1.000 μετρικών τόνων τόνους το 2023» σημειώνουν οι αναλυτές της UBS, με την έκθεση να αναφέρει:

«Μαζί με τη μεγαλύτερη επενδυτική ζήτηση που οδηγείται από πτώση των αμερικανικών επιτοκίων, στοχεύουμε σε τιμές χρυσού 2.900 USD/ουγγιά έως το Σεπτέμβριο του 2025».

Η πρόβλεψη για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επηρεαστεί έντονα από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο του Ισραήλ ανέβασαν το Brent προσωρινά πάνω από τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, προτού δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να αποφύγει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ωθώντας το Brent κάτω από τα 75 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι.

Στις αρχές Νοεμβρίου, τα οκτώ κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ με εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή αναμένεται να ανακοινώσουν αν σκοπεύουν να τις παρατείνουν πέραν του Δεκεμβρίου.

«Η άποψή μας για το πετρέλαιο παραμένει συγκρατημένα εποικοδομητική, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε το Brent να κινείται να επιστρέψει πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η αγορά πετρελαίου παραμένει υποεφοδιασμένη» σημειώνει η ελβετική τράπεζα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button