Κόσμος

Πλήθος αντιδράσεων για την εξόντωση του Χασάν Νασράλα

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της οργάνωσης.

«Μετά το μαρτύριο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μπαίνει στον κατάλογο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ύπουλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, κηρύσσεται επίσημο πένθος» από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δηλώσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την απειλή κινδύνου.

Ο Μικάτι συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές την Δευτέρα.

Συρία και Υεμένη καταδικάζουν την επίθεση

Η Συρία, στενή σύμμαχος της Χεζμπολάχ, καταδίκασε σήμερα τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης από ισραηλινό κάνοντας λόγο για «αξιοκαταφρόνητη» επίθεση.

«Η σιωνιστική οντότητα επιβεβαιώνει, μέσα από αυτήν την αξιοκαταφρόνητη επίθεση, για άλλη μια φορά (…) την περιφρόνησή της για το διεθνές δίκαιο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο συριακός στρατός δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη» που προσέφερε ο Χασάν Νασράλα στη Δαμασκό, πρόσθεσε.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν σήμερα πως η δολοφονία του Χασάν Νασράλα, «θα ενισχύσει» την αποφασιστικότητά τους.

«Το μαρτύριο του (…) Χασάν Νασράλα θα ενισχύσει τη φλόγα της θυσίας, θα εντείνει τον ενθουσιασμό και θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας», ανέφεραν οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε μια ανακοίνωση λέγοντας πως ο θάνατός του θα καταλήξει «στη νίκη και την εξαφάνιση του ισραηλινού εχθρού».

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «δεν θα είναι μάταιος».

Η Μόσχα καταδικάζει τη « πολιτική δολοφονία» Νασράλα

Η Ρωσία καταδικάζει σθεναρά τη «δολοφονία» από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλώντας την «άλλη μία πολιτική δολοφονία».

«Αυτή η δυναμική ενέργεια είναι γεμάτη με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ισραηλινή πλευρά δεν αμέλησε να αναγνωρίσει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έκανε το βήμα να σκοτώσει Λιβανέζους πολίτες, το οποίο σχεδόν αναπόφευκτα θα προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα βίας. Συνεπώς, φέρει πλήρη ευθύνη για την επακόλουθη κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το Ιράν, ώστε στη συνέχεια να προκληθούν οι ΗΠΑ και μετά να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος σε όλη την περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και διπλωματική λύση ζητά το Λονδίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι είπε απόψε ότι συνομίλησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, μετά το ισραηλινό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός αμέσως, για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα για τους λαούς του Λιβάνου και του Ισραήλ», είπε ο Λάμι.

Το Παρίσι ζητάει να σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο

Η Γαλλία ζήτησε απόψε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Συνολική κατάπαυση του πυρός «χωρίς καθυστέρηση» προκρίνει η Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη «συνολικής κατάπαυσης του πυρός» στη Μέση Ανατολή, και είπε πως η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, παραμένει ο τρόπος εξόδου από τις εντάσεις στην περιοχή.

Χωρίς να κατονομάζει τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ο Ουάνγκ Γι είπε, «η παλαιστινιακή υπόθεση είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές που βαραίνουν στην ανθρώπινη συνείδηση», υπενθυμίζοντας την υποστήριξη του Πεκίνου στη λύση των δύο κρατών.

Το Κάιρο στηρίζει τον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ότι το Κάιρο απορρίπτει οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σίσι είπε επίσης ότι η Αίγυπτος στηρίζει πλήρως τον Λίβανο «αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και σκοπεύει να αποστείλει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν γίνεται καμία αναφορά στον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button