Πλήθος σεισμών στην ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού αλλά με σχετική μείωση διαπιστώνει το ΕΚΠΑ
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/lekkaskalderaaaaa-780x470.jpg)
«Ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρεται συγκεκριμένα στην τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.
Λέκκας από Σαντορίνη: Η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει πάνω από πέντε εβδομάδες
Η σεισμική ακολουθία παραμένει υψηλή παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις ανέφερε από την Σαντορίνη όπου βρίσκεται μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι θα έχουμε μια μακρά ακολουθία για τρεις, τέσσερις, πέντε εβδομάδες και πιο πάνω,
«Οσο περνά ο χρόνος και το μέγεθος των σεισμών θα μειώνεται και η συχνότητα
Αυτή είναι η μία εκδοχή την οποία βιώνουμε και τώρα», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησε αυτοψία με κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ στην Καλντέρα.
«Η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση αυτών των γεωφυσικών φαινομένων. Αυτά τα φαινόμενα είναι οι σεισμοί, είναι οι κατολισθήσεις είναι το ηφαίστειο που δημιούργησαν αυτό το μοναδικό πανέμορφο τοπίο», είπε από την Καλντέρα.
«Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα εγκυμονούν κινδύνους. Ειδικά εδώ στην περιοχή του τελεφερίκ που είναι και το πιο όμορφο σημείο της Καλντέρας, ο κίνδυνος των κατολισθήσεων προκύπτει από την έντονη μορφολογία», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πριν από 20 χρόνια είχαν γίνει παρεμβάσεις στο σημείο και αποκάλυψε ότι μετά από εντολή του Υπουργού Βασίλη Κικίλια θα υπάρξουν νέα έργα παρέμβασης ενόψει της τουριστικής περιόδου, ενώ θα υπάρξουν και μακροπρόθεσμα έργα που θα δρομολογηθούν σε δεύτερο χρόνο.
CNN Greece
«Η δεύτερη είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός όπως πήγε να γίνει με τα 5,2 αλλά δεν είναι επαρκής σεισμός να είμαστε στο 5,5 ή στο 5,6. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε μια γρήγορη απόσβεση της δρασχτηριότητας. Το 5,6 θα επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες ως προς την αποκλιμάκωση», σημείωσε.
Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει σεισμός 6 βαθμών. Θα έχουμε επιπτώσεις στο νησί, ενδεχομένως ένα μικρό τσουνάμι και με βάση σε αυτό το δεδομένο έγινε η κινητοποίηση.
![lekkaskalderaaaaaaaaa.jpg](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/02/07/lekkaskalderaaaaaaaaa.jpg?t=WR__49hZxkmWzbgUch0RRw)
CNN Greece
Εμείς εργαζόμαστε πάνω στο πρώτο σενάριο σημείωσε με βάση τα δεδομένα που έχουμε, ενώ σημείωσε ότι το Σάββατο (8/2) θα συνέλθουν οι επιτροπές για εκτιμήσουν την κατάσταση εκ νέου.
Τέλος για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι πρέπει «να δίνουν βάση στους επιστήμονες, καθώς είναι η έγκυρη φωνή».
«Να μην λαμβάνουν υπόψη τα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί κυκλοφορεί ότι μπορεί να φανταστείστε», κατέληξε.
Παπαζάχος: «Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης»
Όλο και περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες καθώς η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην Σαντορίνη καθιστά «όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», δήλωσε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαζάχος στο τέλος της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τους φορείς.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος:
«Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Σε σχέση με την ακολουθία: η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Έχει έναν τρόπο η ακολουθία, έχει ένα μηχανισμό μάλλον, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Έτυχε προχθές το βράδυ να γίνουν όλοι μεταξύ 03:00 και 05:30 τα ξημερώματα. Όσοι ήσασταν εδώ το βιώσατε, δύσκολα κοιμηθήκαμε. Χθες το βράδυ δεν έγινε. Έτυχε να γίνει σήμερα το πρωί πάλι μια μικρή ομάδα. Έτσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα».
«Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να «γεμίζει», δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης».
Νέοι σεισμογράφοι στη Νέα Καμμένη και Θηρασιά
«Να πούμε, όμως, ότι εκεί που είναι το επίκεντρο, και πλέον τα χαρακτηριστικά που έχει, ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις στο νησί. Τα σενάρια που έχουμε «τρέξει» δεν δείχνουν κάτι το σημαντικό. Τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση και εκπλήξεις. Κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις. Όπως είπα, δεν «ψυχανεμιζόμαστε» στην επιστήμη. Στοιχεία θέλουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ήδη απέναντι, στη Νέα Καμένη, εγκαθίστανται νέοι σεισμογράφοι. Το απόγευμα στο Γαβρίλο, εδώ, θα μπει ένας νέος σεισμογράφος».
«Στη Θηρασιά θα μπει νέος σεισμογράφος το Σάββατο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και άλλοι συνάδελφοι, από διάφορα κέντρα, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση για να σας δίνουμε και πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Όμως, πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα παραμείνουμε σε σχετικά συντηρητικά σενάρια. Είναι μια προσωπική άποψη. Η Επιτροπή, όμως, είναι πολυμελής και η μεσότητα κατά τον Αριστοτέλη είναι μάλλον η καλύτερη προσέγγιση».
«Γι’ αυτό και οι εθνικές επιτροπές, όπως πολύ σωστά είπατε, βγάζουν μία μέση άποψη η οποία είναι ψύχραιμη και ώριμη και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ακούει τις φήμες που αναπτύσσονται. Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο».