Οικονομία

Ποταμιάνος στο CNN Greece: Πάνω από το μισό εισόδημα των νοικοκυριών πάει στο ενοίκιο

Σε ιστορικά υψηλά, που αγγίζουν την άνοδο και τα επίπεδα του 2010, έχουν διαμορφωθεί οι τιμές στα ακίνητα όπως υπογραμμίζει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής μιλώντας στο CNN Greece, εκτιμώντας παράλληλα πως στην παρούσα φάση, φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στον ρυθμό των αυξήσεων.

«Είμαστε σε μία περίοδο που οι τιμές είναι υψηλές και – εκτός απροόπτου – δεν έχουν δυναμική και για άλλη άνοδο» σημειώνει.

Με τις τιμές, πάντως, να έχουν αυξηθεί κατά 60%-70% σε σχέση με τα προηγούμενα 5 έως 7 χρόνια, ο κ. Ποταμιάνος εκτιμά πως, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μίσθωση ενός μικρού ακινήτου στα αστικά κέντρα, τουλάχιστον το 50-60% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πηγαίνει στην πληρωμή του ενοικίου.

Αναφερόμενος στους παράγοντες που συνέβαλαν ώστε σήμερα να είμαστε αντιμέτωποι με τη στεγαστική κρίση, η οποία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, ο κ. Ποταμιάνος επισημαίνει τη διαφορά που μεταξύ μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. «Υπάρχουν λίγα ακίνητα για πολλούς ανθρώπους» εξηγεί ο κ. Ποταμιάνος. Εκτιμά παράλληλα ότι η σημερινή κατάσταση είναι ουσιαστικά «τα απόνερα της προηγούμενης κρίσης, τόσο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης».

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση σχετικά με την στεγαστική κρίση, ο κ. Ποταμιάνος σημείωσε πως κατευθύνονται σε τρεις άξονες. Αναφορικά με τη φοροαπαλλαγή για όσους βγάζουν στην αγορά κλειστά ακίνητα τριών ετών, σημείωσε πως «είναι ένα καλό μέτρο αλλά δεν γνωρίζω πόσα ακίνητα θα απελευθερωθούν. Κρατάω μικρό καλάθι». Σχετικά με τους περιορισμούς στο Airbnb, ανέφερε πως η αντίθεσή του αφορά στο γεγονός πως εξαγγέλθηκε πως θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου του 2025 και έως τότε υπάρχει περιθώριο να εγγραφούν κι άλλα στης πλατφόρμα. «Νομίζω πως είναι περισσότερο μία διερευνητική κίνηση της κυβέρνησης να δούνε πώς θα λειτουργήσει και εάν θα φέρει αποτέλεσμα» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ο κ. Ποταμιάνος επισήμανε τις εξής δύο οπτικές: «Ενισχύει τη ιδιοκτησιακή κουλτούρα η οποία λείπει από τη χώρα μας μετά τα μνημονιακά χρόνια. Από την άλλη όμως, το πρόγραμμα θα βγάλει στην αγορά αρκετές χιλιάδες κόσμου να ψάχνουν. Επομένως στο κομμάτι προσφοράς – ζήτησης, το οποίο θέλουμε να έχουμε ισορροπημένο για να μην υπάρχει αύξηση των τιμών, θα ενισχυθεί κι άλλο η ζήτηση ενώ θέλουμε τονώσουμε την προσφορά».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button