«Πράσινο» φως για κατάρριψη ύποπτων drone θέλει να δώσει το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο
Πράσινο φως στον στρατό να καταρρίπτει ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εμφανίζονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή άλλες κρίσιμες υποδομές αποφάσισε να δώσει το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας.
Σε δήλωση της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ αναφέρεται ότι «ειδικά μετά τον επιθετικό πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, έχουμε διαπιστώσει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά, γεγονός που αποτελεί αυξανόμενη πρόκληση για την αστυνομία και την τρέχουσα τεχνολογία της».
Πρόσφατα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις μη αναγνωρισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από στρατιωτικές βάσεις.
Τουλάχιστον 10 τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν να πετούν πάνω από την αεροπορική βάση Μάνχινγκ κοντά στην πόλη Ίνγκολσταντ το βράδυ της Κυριακής (12/1), δήλωσε η γερμανική αστυνομία.
Τον περασμένο μήνα, υπήρξαν θεάσεις στο Μάνχινγκ και στο κοντινό Νόιμπουργκ αν ντερ Ντονάου.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν επίσης στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν και σε βιομηχανική ζώνη κοντά σε αυτήν στη Βόρεια Θάλασσα.
Στη δήλωσή της, η υπουργός Εσωτερικών Φέιζερ δήλωσε ότι «η κατασκοπεία ή το σαμποτάζ εξετάζονται τακτικά ως πιθανή αιτία».
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ο γερμανικός στρατός μπορεί μόνο να βοηθήσει την αστυνομία να αναγκάσει τα drones να απομακρυνθούν ή να προσγειωθούν – αλλά και να ρίξει προειδοποιητικές βολές για να συμβεί αυτό.
Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις – οι οποίες χρειάζονται ακόμη κοινοβουλευτική έγκριση – οι στρατιώτες μπορούν να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εάν θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που ενέχει «κατά της ζωής ανθρώπων ή κατά μιας κρίσιμης εγκατάστασης».
Τον Νοέμβριο, οι Πολωνοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι μια σειρά πυρκαγιών σε δέματα με στόχο εταιρείες ταχυμεταφορών στην Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν δοκιμαστικές δοκιμές με στόχο το σαμποτάζ σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι αποτελούσαν μέρος μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας από τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU.
Η Ρωσία θεωρείται ύποπτη για την έναρξη ενός «σκιώδους πολέμου» κατά των δυτικών χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία – κατηγορία την οποία αρνείται.
Αυτό έχει συμπεριλάβει υποτιθέμενες απόπειρες ανατίναξης διεθνών αεροσκαφών, επιθέσεις σε υποδομές – ή παρεμβάσεις στις δημοκρατικές εκλογές.
«Μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι η Ρωσία σχεδίασε πράξεις αεροπορικής τρομοκρατίας, όχι μόνο εναντίον της Πολωνίας, αλλά και εναντίον αεροπορικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε την Τετάρτη (15/1) ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η δήλωσή του φάνηκε να επιβεβαιώνει δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν για τα υποτιθέμενα σχέδια.
Ο Τουσκ φιλοξενούσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βαρσοβία, μία ημέρα αφότου το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μια νέα αποστολή για την αύξηση της επιτήρησης των πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα μετά την καταστροφή ή την αποκοπή κρίσιμων υποθαλάσσιων καλωδίων πέρυσι.
Η Ρωσία αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τις πράξεις σαμποτάζ.
Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκεται πίσω από άλλες επιθέσεις σε αποθήκες και σιδηροδρομικά δίκτυα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. φέτος, μεταξύ άλλων στη Σουηδία και στην Τσεχική Δημοκρατία.