Οικονομία

«Πράσινο φως» για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Στο επόμενο βήμα περνάει το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», καθώς ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «ένα πολύ σημαντικό εργαλείο», το οποίο θα δώσει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις από μέρους της αντιπολίτευσης ως προς ορισμένα άρθρα, τα οποία «χρίζουν αποσαφηνίσεων», ωστόσο ο κ. Παπαθανάσης έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ίσως μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε παραλάβει περίπου 25.000 στρέμματα ξεκινώντας από την περιοχή της Μεγαλούπολης και στην Κοζάνη και αμέσως μπαίνουμε στη λειτουργία αυτών των χώρων των τεχνικών πάρκων για να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα χάνει επενδύσεις, διότι αυτή τη στιγμή τα βιομηχανικά πάρκα έχουν σχεδόν μηδενικό χώρο, διότι μια ελληνική ή μία ξένη επιχείρηση, αναζητά γρήγορη αδειοδότηση για να μπορέσει να μπει σε ένα βιοτεχνικό βιομηχανικό χώρο. Για αυτό θα δούμε στις αιτήσεις που έγιναν τώρα στη Δυτική Μακεδονία, και γενικά στις προσκλήσεις που βγάλαμε, εταιρίες που έχουν πάει στην βιομηχανική περιοχή της Κοζάνης όπου υπάρχει κάποιος χώρος και μπόρεσαν και μπήκαν εκεί. Τώρα δουλεύουμε την Μεγαλούπολη που είναι μια περιοχή την οποία θέλουμε να την μετατρέψουμε σε βιομηχανική περιοχή έτσι ώστε να πάνε εταιρίες που είναι με νέες τεχνολογίες, να εγκατασταθούν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου που αφορά τις αυτοδίκαιες ανακλήσεις των κατανομών του ΠΔΕ που δεν εκτελούνται εντός 4μήνου, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι, «αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποφυγή ύπαρξης λιμναζόντων πόρων έτσι ώστε να μπορεί να εκτελείται ορθά το πρόγραμμα και να είναι αποτελεσματικότερο κάθε έτος».

«Εμείς δεν θέλουμε να είναι κολλημένα τα έργα διότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται τα έργα να μπαίνουν γρήγορα μέσα στην οικονομία και να παρέχουν αυτά που πρέπει να παρέχουν επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ξεκαθάρισμα. Ότι έργο δεν μπορεί να προχωρήσει θα πηγαίνει στην άκρη και θα μπαίνει ένα άλλο έργο μέσα έτσι ώστε να τρέχουν τα προγράμματα και να μην σταματά η πρόοδος εκεί που πρέπει να υπάρχει», συμπλήρωσε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button