Προειδοποίηση Συνολάκη για μελλοντικό σεισμό 8 Ρίχτερ στο «ελληνικό τόξο» – Η εκτίμηση για Σαντορίνη

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ πιθανότατα θα είναι κοντά στις 50.000 έκανε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον το «ελληνικό τόξο» να δώσει μεγάλη δόνηση της τάξης των 8 Ρίχτερ.
«Φοβάμαι ότι οι νεκροί θα είναι κοντά στις 50.000, ίσως και παραπάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης, κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρότατο σεισμό των 7,7 ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, προκαλώντας καταστροφές ακόμα και στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.
Κατόπιν πρόσθεσε για την κατάσταση στη Μιανμάρ πως «ήταν δυστυχώς μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία. Δηλαδή, το ρήγμα αυτό έχει δώσει πολλούς σεισμούς ακόμα και στον 20ο αιώνα. Δεν μιλάμε δηλαδή, για κάτι το οποίο ήταν άγνωστο, δεν έχει δώσει σεισμούς για 300 ή 400 χρόνια. Υπήρχε, μεγάλη επικινδυνότητα. Προφανώς μετά από έναν τέτοιο σεισμό 7,7 ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχει ένας πολύ μεγάλος μετασεισμός που μπορεί να φτάσει κοντά στο 7, αλλά σίγουρα ένας σεισμός στην κλίμακα 6 έως 7 θα είναι δεδομένος», ξεκαθάρισε.
«Στο μέλλον το ελληνικό τόξο θα δώσει μεγάλο σεισμό της τάξης των 8 Ρίχτερ»
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας πως κάποια στιγμή στο μέλλον το ελληνικό τόξο θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 8 Ρίχτερ. «Είμαστε στην εκατονταετία που μπορεί να συμβεί αυτό το γεγονός», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος.
«Θα συμβεί σε υποθαλάσσιο χώρο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με προετοιμασία και σοβαρότητα», διαμήνυσε ο ακαδημαϊκός.
«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, έχουμε πολύ κοντά μας μία πολύ μεγάλη σεισμική ζώνη, αυτή για το ελληνικό τόξο, το οποίο ξεκινάει από τη Μικρά Ασία, πηγαίνει νότια από την Ρόδο, νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο, δυτικά από τα Επτάνησα. Και στο ελληνικό τόξο, ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί πάνω από 8 Ρίχτερ. Οπότε από το ελληνικό τόξο κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Υπάρχει βέβαια και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται προς την Ελλάδα», τόνισε.
«Στην καλύτερη περίπτωση οι σεισμοί αυτοί, οι πολύ μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα, θα είναι υποθαλάσσιοι. Και σας θυμίζω ότι είχαμε το σεισμό της Αμοργού το 1956 που ήταν μεγέθους 7,5 με 7,7 και πάλι λόγω της εποχής εκείνης. Ένας σεισμός πάνω από 8 αναμένεται να γίνεται στο ελληνικό τόξο κάθε 600 ή 800 χρόνια. Μπορεί λοιπόν, να επισυμβεί ένας σεισμός της τάξης αυτού του μεγέθους, 8 Ρίχτερ. Βεβαίως μπορεί να γίνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η γεωφυσική πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.
Η περίπτωση της Σαντορίνης και της Αμοργού
Στο μεταξύ, ο κ. Συνολάκης, τοποθετήθηκε και για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό είναι σε ύφεση, παρουσιάζοντας ωστόσο ηφαιστειακά χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείεται το φαινόμενο να δώσει εκ νέου ισχυρούς σεισμούς.
«Το θέμα είναι αν ήταν ηφαιστειακό ή όχι. Και φαίνεται ότι πλέον όλοι συμφωνούν ότι είναι καθαρά η σεισμική ακολουθία, το σεισμικό σμήνος, αυτό που είδαμε, ήταν ηφαιστειακό και ήταν ακριβώς επειδή μάγμα προχωρούσε μέσα σε μία φλέβα, αλλά φαίνεται ότι προς το παρόν αυτό έχει σταματήσει. Είναι σε ύφεση, οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει πάλι. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα είναι αυτό, θα είναι μήνες, θα είναι χρόνια, αλλά πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά», υπογράμμισε.
Ποιο είναι το «ελληνικό τόξο»
Εν ολίγοις, το «ελληνικό τόξο» ξεκινώντας από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο.
Η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζεται στο δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου, ενώ στο δυτικότερο άκρο του, εντοπίζεται και το σεισμικό «τρίγωνο του διαβόλου», ένας χώρος με ιδιαίτερα τεκτονικά χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας των περιοχών υψηλότερης σεισμικότητας στο Αιγαίο και στην Ευρώπη.
Κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας από την Κέρκυρα ως τη Δυτική Κρήτη, η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διακριθεί γενικά σε τρεις περιοχές.
- Η πρώτη περιοχή βρίσκεται βορείως της Λευκάδας
- Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται νοτίως της Κεφαλονιάς και αποτελεί το δυτικό τμήμα του «ελληνικού τόξου»
- Η τρίτη περιοχή βρίσκεται μεταξύ των δύο προηγούμενων, στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλονιάς, από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα.