Κόσμος

Προειδοποίηση του Κατάρ για διακοπή στις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη – Ποια η αιτία

Το Κατάρ απείλησε να σταματήσει της ζωτικής σημασίας μεταφορές φυσικού αερίου προς την ΕΕ αν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν τη νέα οδηγία που επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες που δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, η νέα οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν κανονισμούς για την επιβολή προστίμων για μη συμμόρφωση με ανώτατο όριο τουλάχιστον το 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας.

Η οδηγία της ΕΕ περιλαμβάνει την υποχρέωση για τις μεγάλες εταιρείες να υιοθετήσουν ένα μεταβατικό σχέδιο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ευθυγραμμισμένο με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας του 2050 της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και τους ενδιάμεσους στόχους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα.

«Δεν μπλοφάρουμε»

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi δήλωσε στους Financial Times ότι εάν οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ επιβάλει κυρώσεις μη συμμόρφωσης σε κλίμακα που αναφέρεται στην οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια, η Ντόχα θα σταματήσει να εξάγει το υγροποιημένο φυσικό αέριο στο μπλοκ.

«Εάν η περίπτωση είναι ότι χάνω το 5% των παραγόμενων εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη … . Δεν μπλοφάρω», δήλωσε ο Kaabi. «Το 5% των παραγόμενων εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των παραγόμενων εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι τα χρήματα του λαού . . . οπότε δεν μπορώ να χάσω αυτό το είδος των χρημάτων – και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει αυτό το είδος των χρημάτων».

Εκτεταμένες αντιδράσεις

Η ΕΕ ενέκρινε τους κανόνες εταιρικής δέουσας επιμέλειας τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων που αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση των εταιρειών με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ωστόσο, η οδηγία προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις από εταιρείες, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, οι οποίες παραπονέθηκαν ότι οι κανόνες είναι υπερβολικά επαχθείς και τις θέτουν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Ο ρόλος του Κατάρ

Το Κατάρ είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει καταστεί όλο και πιο σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την αναταραχή στις ενεργειακές αγορές που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, η QatarEnergy έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.

«Δεν θα δεχθώ να μας επιβληθούν κυρώσεις»

Ο Kaabi δήλωσε ότι η νομοθεσία θα επηρεάσει όλες τις εξαγωγές του Κατάρ προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και των πετροχημικών, και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις της Qatar Investment Authority, του κρατικού ταμείου πλούτου.

Είπε ότι η QatarEnergy δεν θα αθετήσει τα συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει συνάψει, αλλά θα εξετάσει τις νομικές οδούς εάν αντιμετωπίσει βαριές κυρώσεις. «Δεν θα δεχθώ να μας επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε. «Θα σταματήσω να στέλνω φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

gas

Περιθώριο συμβιβασμού

Ωστόσο, ο Kaabi πρότεινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο συμβιβασμού εάν οι κυρώσεις στόχευαν μόνο τα έσοδα που παράγονται στην Ευρώπη και όχι τα συνολικά παγκόσμια έσοδα.

«Αν έλεγαν ότι η ποινή είναι το 5% των εσόδων που παράγετε από το συμβόλαιο που πουλάτε στην Ευρώπη, θα έλεγα: ‘Εντάξει, πρέπει να το αξιολογήσω αυτό. Έχει νόημα αυτό;», δήλωσε. «Αλλά αν θέλετε να έρθετε στα συνολικά παραγόμενα έσοδά μου, ελάτε τώρα, δεν έχει νόημα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να προτείνει μια «συγκεντρωτική» νομοθεσία που θα μειώσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από αρκετούς από τους νόμους του μπλοκ για την πράσινη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button