Προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα Καθολικών και Ορθόδοξων – Κοντά σε συμφωνία οι δύο Εκκλησίες
Αφορμή να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο Εκκλησιών αποτελεί ο κοινός εορτασμός του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα το 2025, με τις δύο Εκκλησίες να εκφράζουν την κοινή επιθυμία η σύμπτωση αυτή να καθιερωθεί.
Την επιθυμία αυτή εξέφρασαν πρόσφατα τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ειδικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας «Pasqua Together 2025» (Πάσχα Μαζί) στις 19 Σεπτεμβρίου ενθάρρυνε το έργο τους, καλώντας τους να μην «αφήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία να περάσει μάταια», όπως είχε μεταδώσει το Vatican News.
«Ενθαρρύνω όσους είναι αφοσιωμένοι σε αυτό το ταξίδι να επιμείνουν» είχε σημειώσει ο ποντίφικας «και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια στην αναζήτηση μιας κοινής συμφωνίας, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διχασμούς μεταξύ των αδελφών μας».
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο κοινός εορτασμός να μην αποτελέσει μια ευτυχή απλώς σύμπτωση
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου εξέφρασε την προσδοκία η φετινή σύμπτωση του κοινού εορτασμού να καθιερωθεί.
Ειδικότερα, το Πατριαρχείο σημείωσε πως ομόφωνα εκφράζεται η ευχή για την καθιέρωση του κοινού εορτασμού, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2025, οπότε και το Πάσχα ορθόδοξων και καθολικών συμπίπτει και θα εορταστεί στις 20 Απριλίου.
«Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐκφράζεται ὁμοθυμαδόν ἡ εὐχή ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα κατά τό ἑπόμενον ἔτος ὑπό τῆς Ἀνατολικῆς καί Δυτικῆς Χριστιανοσύνης, νά μή ἀποτελέσῃ μίαν εὐτυχῆ ἁπλῶς σύμπτωσιν, ἀλλά τήν ἀπαρχήν τῆς καθιερώσεως κοινῆς ἡμερομηνίας διά τόν ἑορτασμόν του κατ᾽ ἔτος, συμφώνως πρός τό Πασχάλιον τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πώς υπολογίζεται το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα;
Το Πάσχα εορτάζεται τουλάχιστον 14 ημέρες αργότερα από την πραγματική εαρινή ισημερία (και συγκεκριμένα από τις 4 Απριλίου του νέου ημερολογίου και αργότερα, λόγω του Ιουλιανού σφάλματος) και τουλάχιστον πέντε με έξι ημέρες αργότερα από την πραγματική αστρονομική πανσέληνο, που συμβαίνει μετά την Ιουλιανή εαρινή ισημερία, λόγω του Μετώνειου σφάλματος.
Επειδή οι δύο πανσέληνοι (αστρονομική και μετώνεια) δεν πέφτουν πάντα μέσα στην ίδια εβδομάδα, πολλές φορές το Ορθόδοξο Πάσχα δεν εορτάζεται κανονικά την πρώτη Κυριακή μετά την πραγματική αστρονομική πανσέληνο, που συμβαίνει μετά την πραγματική εαρινή ισημερία, αλλά τη δεύτερη Κυριακή.
Όταν, λοιπόν, συμβαίνει αυτό, το Ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται μια εβδομάδα αργότερα από το ρωμαιοκαθολικό, ενώ όταν οι πανσέληνοι συμπίπτουν την ίδια εβδομάδα, τότε συμπίπτουν και οι Κυριακές εορτασμού του Πάσχα.