Προϋπολογισμός 2025: Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι βασικές παρεμβάσεις
Σήμερα στις 11:00 το πρωί ξεκινάει στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, μείωση του χρέους κατά 6,5 μονάδες και πρόσθετα έσοδα που θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, με «κερδισμένους» τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που θα δουν αυξημένα εισοδήματα την επόμενη χρονιά.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 15/12 μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων, ενώ αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2025
Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η αύξηση του μέσου εισοδήματος στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, η ενίσχυση των συντάξεων, η αντιμετώπιση του στεγαστικού και του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και η στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Ωστόσο, οι μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται πως είναι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, οι οποίοι θα δουν σημαντική ενίσχυση στα εισοδήματα τους, άμεσα, με αυξήσεις, αλλά και έμμεσα με φοροελαφρύνσεις και εκπτώσεις.
Το 2025 περιλαμβάνει επίσης σημαντικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με εκτιμώμενο κόστος 440 εκατ. ευρώ, και η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ακόμα, μονιμοποιείται η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ αυξάνονται οι συντάξεις βάσει της μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ.
Οι κυριότερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις
- μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα
- κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες
- μονιμοποίησή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση
- αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ
- αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα
Δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το δημογραφικό:
Οι παρεμβάσεις για την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος περιλαμβάνουν τα εξής:
- αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των τέκνων)
- κατάργηση από το 2025 του φόρου ασφαλίστρων συμβολαίων υγείας (15%) για παιδιά έως 18 ετών
- θέσπιση από το 2025 φοροαπαλλαγής για τις οικειοθελείς παροχές επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων καθώς και για παροχές που σχετίζονται με βρεφονηπιακούς σταθμούς, με ετήσιο κόστος 6 εκατ. ευρώ,
- αύξηση από το νέο ακαδημαϊκό έτος του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια κατά 500 ευρώ
Δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το στεγαστικό:
Οι παρεμβάσεις για την εύρεση προσιτής στέγασης και την αύξηση του αποθέματος διαθέσιμων κατοικιών επεκτείνονται το 2025 και περιλαμβάνουν τα εξής:
- δημιουργία νέων προγραμμάτων και βελτίωση των τρέχοντων: «ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ», «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
- απαλλαγή για τρία έτη από τον φόρο εισοδήματος των εισοδημάτων από ενοίκια ακινήτων, τα οποία θα εκμισθωθούν με μακροχρόνια μίσθωση, ενώ ήταν κενά ή σε βραχυχρόνια μίσθωση
- επέκταση για ένα ακόμα έτος (μέχρι το τέλος του 2025) της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, με σκοπό την αύξηση των προς διάθεση κατοικιών
- αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή»
- αύξηση του επιδόματος στέγασης, στο πλαίσιο της εν γένει αναμόρφωσης των επιδομάτων
Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ έλαβε και την έγκριση της Κομισιόν «χωρίς επιφυλάξεις». Δείτε περισσότερα εδώ.