Οικονομία

Πρόεδρος της CIGRE παγκοσμίως αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παπαηλιού

Ένας Έλληνας αναλαμβάνει το τιμόνι της CIGRE, ενός επό τους διεθνώς ισχυρότερους οργανισμούς στον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαηλιού, Επίτιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Δρέσδης, εκλέχθηκε ως ο νέος Πρόεδρος της CIGRE, μιας διεθνούς κοινότητας αποτελούμενη από 61 Εθνικές Επιτροπές (National Committees, NC), με εμβέλεια σε 90+ χώρες και εκπροσώπηση 17.500+ ατομικών μελών και 1.250 συλλογικών μελών οργανισμών/εταιριών.

Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγ. 2024, κατά τη 50η Σύνοδο Παρισιού, μέσα σε ένα θερμό και ενθουσιώδες κλίμα.

«Η Ε.Ε. Cigre συγχαίρει θερμά τον κ. Παπαηλιού, ο οποίος είναι Διακεκριμένο Μέλος της, για την επάξια εκλογή του και του εύχεται κάθε επιτυχία στον νέο ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της διεθνούς Cigre» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Παπαηλιού

Ο Κωνσταντίνος Παπαηλιού γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) και σπούδασε ακολούθως στη Γερμανία με υποτροφία DAAD.

Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου της Μπράουνσβαϊγκ και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Πολυτεχνείου του Στουτγάρδης. Έλαβε το διδακτορικό του από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης, τη διατριβή του επί υφηγεσία (Dr.-Ing. Habilitation) από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης, όπου είναι και επίτιμος Καθηγητής. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Pfisterer, θέση στην οποία υπηρέτησε για περισσότερα από 25 χρόνια. Ο Καθηγητής Παπαηλιού δραστηριοποιείται επίσης στην εκπαίδευση Ενεργειακών Μηχανικών, διδάσκοντας μαθήματα επιπέδου Master για γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης.

Κατείχε ηγετικές θέσεις σε διάφορες διεθνείς τεχνικές επιστημονικές κοινότητες και φορείς τυποποίησης και έχει συγγράψει στα Αγγλικά και Γερμανικά έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων και περισσότερες από 100 εργασίες με 1200+ ετεροαναφορές σύμφωνα με το προφίλ του στο Google Scholar. Είναι επίσης Ανώτερο Μέλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) (Μ’ 81-SΜ’ 85). Το 2020, του απονεμήθηκε το μετάλλιο CIGRE Medal, η υψηλότερη διάκριση του οργανισμού για μέλη που έχουν επιδείξει εξαιρετική συνεισφορά στη CIGRE και στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο Κωνσταντίνος Παπαηλιού ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια ενεργά με τις δραστηριότητες της CIGRE και έχει αναλάβει επιτυχώς διάφορες τιμητικές θέσεις σε Τεχνικούς Φορείς και Ενώσεις Τυποποίησης. Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Μελέτης Cigre «Overhead Lines» (SC B2) και επιμελητής του συλλογικού τόμου CIGRE Green Book Overhead Lines. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες σε επαγγελματικά περιοδικά και συμμετείχε στην ομάδα συγγραφέων του EPRI Transmission Line Reference Book: Wind-Induced Conductor Motion (Orange Book) και είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Silicone Composite Insulators: Materials, Design, Applications. Είναι επίσης ο ιδρυτικός αρχισυντάκτης του CIGRE Science & Engineering Journal.

Το 2021, ο Κωνσταντίνος Παπαηλιού επιμελήθηκε το Springer Handbook of Power Systems, ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο για τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι συν συγγραφέας του βιβλίου Overhead lines and cables in high and extra-high voltage networks, το οποίο κυκλοφόρησε στα Γερμανικά το 2022, ενώ η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοσή του κυκλοφόρησε το 2024




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button