Κόσμος

Πυρά Τραμπ κατά Ζελένσκι: Θέλει να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως θέλει να υπαναχωρήσει από τη διμερή συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, διαμηνύοντας πως θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα» αν πάρει όντως τέτοια απόφαση.

«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Θέλει (η Ουκρανία) να γίνει (κράτος) μέλος του NATO, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του NATO. Το αντιλαμβάνεται αυτό», τόνισε εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει τις πιέσεις στη Μόσχα για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προειδοποιώντας τη Ρωσία με επιβολή δασμών έως και 50% στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας την Κυριακή στο NBC News, δήλωσε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς από 25% έως 50% στο ρωσικό πετρέλαιο, εάν καταλάβει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο. Δίνει, δε, τελεσίγραφο, ότι οι δασμοί αυτοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός ενός μήνα εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Σε μία άλλη εξέλιξη συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 66 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το πρωί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα 41 από τα ουκρανικά drones καταστράφηκαν στους αιθέρες της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ, άλλα 24 στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Καλούγκα —γειτονεύει με την περιφέρεια Μόσχας— κι ένα σε αυτόν της περιφέρειας Κουρσκ.

Οι περιφερειάρχες των δυο πρώτων διαβεβαίωσαν πως αναφέρθηκαν ζημιές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button